Hlavní obsah

Netanjahu tajně jednal v Moskvě, mluvilo se prý o útoku na Írán

Právo, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí tajně navštívil Moskvu, aby jednal o zbrojních kontraktech Ruska s Íránem a Sýrií, které Izrael považuje za hrozbu pro svou bezpečnost. Tvrdí to izraelský deník Jediot Achronot. Ruský deník Kommersant ve čtvrtek napsal, že Netanjahu v Moskvě konzultoval úder proti Íránu.

Článek

K cestě do ruské metropole si měl šéf kabinetu najmout soukromé letadlo izraelského milionáře Yossiho Meimana z obavy, že použití vládního speciálu by přitáhlo pozornost tisku. Lidé kolem premiéra cestu popřeli, Netanjahu podle nich neopustil Izrael. Informace odmítl i mluvčí ruského premiéra Vladimira Putina.

V pondělí ráno Netanjahu opustil kancelář a na dvanáct hodin zmizel, což spustilo vlnu spekulací. Jeho tajemník později oznámil, že premiér byl na návštěvě bezpečnostního objektu v Izraeli. Podle palestinských médií Netanjahu odletěl do arabského státu, který nemá s Izraelem diplomatické styky.

Minulý týden média rozvířila zprávu, že za únosem ruské lodi Arctic Sea stála izraelská rozvědka Mossad. Chtěla tak zabránit prodeji raket S-300, které se údajně skrývaly na palubě, do Íránu. [celá zpráva]

Podle Kommersantu konzultoval Netanjahu v Moskvě možný útok na Írán. Západ i Jeruzalém se obávají jaderných ambicí Teheránu. Ten se hájí, že uran obohacuje pouze pro mírové účely a neusiluje o výrobu nukleární bomby.

Reklama

Výběr článků

Načítám