Hlavní obsah

Izrael schválil výstavbu 455 bytů na západním břehu Jordánu

Novinky, aš, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael v pondělí oficiálně schválil výstavbu 455 nových bytů v židovských osadách na palestinském západním břehu Jordánu. Informovalo o tom izraelské ministerstvo obrany. Už dříve bylo jasné, že Izrael nechce ustoupit tlaku USA a výstavbu zmrazit. Je to poprvé od nástupu nové vlády, kdy bylo schváleno rozšiřování osad.

Článek

"Ministr obrany Ehud Barak schválil výstavbu 455 bytových jednotek v osadách v Judeji a Samaří (na západním břehu Jordánu)," citovala agentura AFP z aktualizovaného prohlášení ministerstva. Palestinská strana zatím na sdělení nereagovala. Byty mají vzniknout v šesti osadách u Betléma, Ramalláhu a Jeruzeléma.

Záměr vybudovat stovky nových bytů pro židovské osadníky v Předjordánsku oznámili představitelé izraelské vlády již minulý týden. Spojené státy a Evropská unie to vzápětí kritizovaly a vyzvaly k zastavení rozvoje židovských osad na palestinských územích, která Izrael okupuje.

Americký prezident Barack Obama dlouhodobě vyvíjí na izraelskou vládu tlak, aby ustoupila v otázce osad, a otevřela tak cestu k obnově blízkovýchodního mírového procesu. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás požaduje zmrazení výstavby jako podmínku pro návrat k blízkovýchodním mírovým jednáním, která byla pozastavena v prosinci. 

Podle izraelského listu Ha´arec však nakonec Spojené státy ze svého tvrdého postoje ustoupí, protože Izrael výměnou zastaví další výstavbu na okupovaných území ještě před tím, než do země přijede zvláštní americký vyslanec George Mitchell.

Ultraortodoxní strana Šás však už minulý týden uvedla, že toto další zmrazení je jen taktickým ústupem a ve výstavbě se po pauze bude pokračovat. Totéž uvedl i ministr národní infrastruktury z ultranacionalistické strany Izrael je náš domov Uzi Landau.

I Netanjahu odmítá úplné zmrazení výstavby, aby byl umožněn "přirozený růst" osadnických rodin. V současnosti je rozestavěných asi 2500 bytových jednotek a izraelští představitelé již dříve uvedli, že tyto projekty budou pokračovat.

Pokračování výstavby osad Palestinci vnímají jako signál, že Izrael nebere blízkovýchodní mírový proces vážně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám