Hlavní obsah

Vojenští psychiatři selhali v případu Američana, který znásilnil a zavraždil 14letou

Novinky, ČTK, BBC, Alex Švamberk

Soud v americkém Kentucky v pátek potvrdil, že bývalý voják americké armády Steven Green stráví zbytek života ve vězeňské cele bez možnosti předčasného propuštění. Při prošetřování případu se ukázalo, že selhala vojenská psychiatrie. Když byl poslán na vyšetření kvůli touze zabíjet irácké civilisty, sestra mu dala jen prášky na spaní, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Steven Green

Článek

Porota už v květnu rozhodla, že Green znásilnil a zavraždil 14letou Iráčanku a vyvraždil její rodinu. Rozhodla také o výši trestu. Greenovi hrozil trest smrti, ale na tom se porota neshodla. [celá zpráva]

Čtyři spolupachatelé James Barker, Paul Cortez, Jesse Spielman a Bryan Howard už byli dříve za svůj podíl na masakru odsouzeni k trestům od 27 měsíců do 110 let. Nejmírnější trest dostal Howard, který se akce neúčastnil a jen hlídal před domem. Pomáhal však zločin utajit.

Green byl kvůli touze zabíjet vyšetřen na psychiatrii

Green byl hlavní postavou masakru z roku 2006 v irácké Mahmúdiji, který pobouřil celý Irák. Posilněn whisky a energetickými nápoji se s dalšími čtyřmi vojáky ze 101. vzdušné výsadkové divize vydal „zabíjet Iráčany“. Vtrhli do domu, kde žila Abír Kásim Džanabíjová. Zabili její matku, otce i sestru a ji samou znásilnili.

Green přitom byl už dříve poslán k vojenskému psychiatrovi kvůli své touze zabíjet Iráčany. Byl však poslán zpět ke své jednotce. Dali mu pouze prášky na spaní poté, co sestra dospěla k závěru, že své myšlenky nezrealizuje.

Obhajoba také tvrdila, že selhalo velení 101. vzdušné výsadkové.

Brutální masakr

Green nejprve rodiče Abír Džanábiové a její šestiletou sestru odvlekl do vedlejší místnosti, kde je zastřelil útočnou puškou AK-47, aby mohl svalit vinu na irácké vzbouřence. Čtrnáctiletá dívka zůstala v obývacím pokoji, kde se ji třiadvacetiletý Cortez a Barker pokusili v přítomnosti jednadvacetiletého Spielmana znásilnit. Nevěděli, že dívce je čtrnáct, mysleli si, že je sedmnáctiletá. Pak se na ni vrhl Green. Poté, co ji znásilnil, ji střelil do oka. Tělo mrtvé dívky pak polili kerosenem a zapálili, aby zamaskovali stopy.[celá zpráva]

Iráckému vojenskému lékaři, který těla pitval, se udělalo špatně. Čtrnáctiletá dívka s roztaženýma nohama byla napůl spálená. Šestileté zase kulka rozdrtila vaz. Otec a matka měli rozstřílené břicho a hrudník.

Narozdíl od svých spolubojovníků byl Green souzen civilním soudem, protože byl z armády pro špatné chování propuštěn dříve, než čin vyšel najevo. Byl prvním bývalým americkým vojákem, u něhož bylo umožněno stíhat ho za zločiny spáchané v zámoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám