Hlavní obsah

Libye: atentátník z Lockerbie neleží na smrtelné posteli

Právo, BBC, znk
Tripolis/Londýn

Libyjské úřady popřely, že by Abdal Basat Muhammad Midžrahí, odsouzený za atentát nad skotským městečkem Lockerbie, byl na smrtelné posteli. Ze skotského vězení byl přitom propuštěn, protože má rakovinu prostaty v posledním stadiu Agentura Reuters ve středu informovala, že muže v tripolské nemocnici přemístili na jednotku intenzivní péče.

Foto: Danny Lawson, Reuters

Abdala Midžrahího (vpravo) doprovázejí k letadlu v Glasgowě.

Článek

„Je ve špatném stavu. Není schopný s nikým hovořit,“ prohlásil podle Reuters nejmenovaný libyjský úředník. „Kvůli léčbě je jeho imunitní systém velmi slabý,“ doplnil také mluvčí nemocnice. „Poslední kontrola dopadla velmi špatně,“ potvrdil ve středu jeden z Midžrahího příbuzných listu Times of London. „Máme o něj velké obavy, ale tak si to přeje Bůh,“ dodal s tím, že lékaři u pacienta zakázali návštěvy. Podle listu Daily Mail do Tripolisu přiletěli evropští specialisté na léčbu rakoviny.

Libyjské ministerstvo zahraničí to ale vzápětí podle agentury AP popřelo. Midžrahího prý lékaři pouze přesunuli do speciálního křídla nemocnice pro důležité pacienty. „Není ve stavu ohrožení a dostává se mu plné péče od týmu libyjských doktorů,“ vysvětlilo.

Foto: Danny Lawson, Reuters

Abdal Midžrahí vystupuje z letadla.

Brown naštval Američany

Britská vláda v úterý přiznala, že si nepřála, aby Libyjec zemřel ve Skotsku. „Netrvali jsme na tom, aby zemřel ve vězení,“ řekl BBC ministr zahraničí David Miliband. Zopakoval ale, že Londýn na Edinburgh nijak netlačil a že rozhodnutí bylo čistě záležitostí „skotské justice a skotské vlády“.

Jeho slova ve středu potvrdil sám premiér Gordon Brown. Upřesnil, že rozhodnutí propustit Midžrahího z humanitárních důvodů respektuje. „Z britské strany však nedošlo k žádné konspiraci, skrytému jednání, výměnnému obchodu, ropné dohodě, žádné snaze ovlivnit skotské ministry ani k žádnému ujištění z mé strany (libyjskému vůdci) plukovníku Kaddáfímu,“ zdůraznil.

Snažil se tak vyvrátil spekulace médií, podle kterých vláda v roce 2007, v době jednání o dohodě o dodávkách ropy, umožnila ve jménu svých národních zájmů, aby byl Midžrahí zařazen do dohody o vydávání vězňů se severoafrickou zemí.

Brown ale přiznáním, že se nesnažil zamezit Skotům atentátníka propustit, pobouřil Washington, který počítal se slibem Londýna, že vězně do Libye nikdy nevydá. „Na konci devadesátých let, kdy USA a Spojené království připravovaly legální rámec pro soud pachatelů atentátu na let PanAm 103, jsme se shodli, že odsouzení si odpykají celý trest ve Skotsku. USA svůj postoj nezměnily, ale Velká Británie ano,“ řekl listu The Times mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley.

Navíc vyšlo najevo, že britští obchodní představitelé lobbovali za odsouzencovo propuštění. Z korespondence mezi Londýnem a Edinburghem vyplývá, že lord Trefgarne, předseda britsko-libyjské obchodní rady, varoval skotskou vládu, že Midžrahího smrt ve vězení by znamenala „vážné následky v britsko-libyjských vztazích“.

Reklama

Související články

Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill oznámil, že souhlasí s propuštěním Libyjce, který byl odsouzen na doživotí za podíl na atentátu na Boeing 747...

Výběr článků

Načítám