Hlavní obsah

Radar v ČR asi nebude, USA o něm prý jednají s Tureckem

Novinky, ČTK, Alex Švamberk, Hürrieyt
Ankara

Turecko a USA vedou v současné době jednání o možném umístění protiraketového štítu na tureckém území, napsal turecký list Hürriyet. Citoval přitom amerického lobbyistu Rikiho Ellisona. Turecká vláda ale tvrdí, že žádná jednání neprobíhají. I tak je to ale další zpráva podporující názory, že radar v Brdech stát nebude.

Foto: Mohammed Ameen, Reuters

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davotoglu jednání s USA popírá.

Článek

Ellison, který vede lobbyistickou proradarovou Alianci pro obhajobu protiraketové obrany MDAA, uvedl v tureckém listu, že doufá, že protiraketový štít v Turecku bude funkční v roce 2013. USA už podle něj jednají o umístění štítu na čtyřech základnách v zemi. „Jednání už probíhají a budou dál pokračovat,“ řekl.

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu ale uvedl, že tomu tak není a že američtí představitelé mlčí.

Otázkou ale je, zda jde o jednání na oficiální úrovní politiků, nebo o sodnování expertů, o němž ani vláda nemá dost informací. 

Ellison listu současně potvrdil pravdivost tvrzení polského listu Gazeta Wyborcza, který uvedl, že americký prezident Barack Obama upustil od plánu rozmístit antirakety v Polsku a radar v ČR. [celá zpráva]

Gazeta Wyborcza uvedla, že Pentagon zvažuje umístit štít na Balkán, nebo do Turecka či do Izraele. O tom, že Obamova vláda zvažuje alternativní plány protiraketového systému v Turecku či na Balkáně, psal v sobotu také list The New York Times. [celá zpráva]

Šéf Národní bezpečnostní rady USA James Jones v úterý v Polsku informoval polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, že Spojené státy ještě o budoucnosti protiraketového štítu v Evropě nerozhodly. Slíbil, že bude Varšavu o případných rozhodnutích včas informovat.

Obama už dříve program protiraketové obrany kritizoval jako nákladný. [celá zpráva]

Firma Boeing už navrhla mobilní variantu antiraket, které by se daly přepravit letecky na jakoukoli základnu NATO. Uvažuje se i o pozemní variantě námořního protiraketového systému Aegis. [celá zpráva]

To by ale naznačovalo odklon od stavby štítu ve Střední Evropě, kterou kritizuje Rusko.

Podle listu Hürriyet by ale Moskva mohla mít i výhrady k vybudování štítu v Turecku, které sousedí přímo s Ruskem. Turecko je navíc závislé na dodávkách ruské energie a paliv. List proto varuje před unáhleným rozhodnutím. Navíc připomíná, že v i případě invaze do Iráku Turecku vedlo nezávislou vlastní politiku a neposkytlo své území pro otevření druhé fronty na severu.

Reklama

Výběr článků

Načítám