Hlavní obsah

Dohoda o výměně uneseného izraelského vojáka je prý před uzavřením

Novinky, DPA,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Před čtvrteční návštěvou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua u německé kancléřky Angely Merkelové se objevily spekulace, že ještě týž den bude uzavřena dohoda o výměně uneseného izraelského vojáka Gilada Šalita za několik set Palestinců. Dohodu mají uzavřít Izrael a palestinské radikální hnutí Hamás. Po jednání s Merkelovou ale Netanjahu výměnu nezmínil.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vřele vítala

Článek

Jednání o výměně zajatců původně vedl Egypt, ale vázla. Představitel Hamásu Usáma Hamdán ve čtvrtek řekl, že hnutí už jen čeká na odpověď Izraele, protože podle něj Němci dosáhli v jednání úspěchu.

Deník Palestine Now už ve středu večer uvedl, že dohody bylo dosaženo a nyní se dojednávají drobnosti typu kolik vězňů se bude moci po propuštění vrátit domů a kolik jich bude muset jít do exilu. Izrael vyjádření deníku nekomentoval, ale ministr obchodu a průmyslu Benjamin Ben Eliezer uvedl v izraelském vojenském rozhlasu, že věří v brzké propuštění Šalita.

Hamás požadoval výměnou za svobodu pro Šalita propuštění lidí, kteří spáchali krvavé atentáty.

Šalít je vězněn už více než tři roky. Byl unesen z izraelské základny v červnu 2006. [celá zpráva]

Po jednání s Merkelovou Netanjahu pronesl pouze obvyklá slova o nutnosti nalézt mírové řešení na Blízkém východě. Odmítl požadavek kancléřky na zastavení rozšiřování židovských osad na okupovaném západním břehu Jordánu.

Únos Gilada Šalita

Gilad Šalit byl unesen v neděli 25. července 2006. Palestinci prokopali 300 metrů dlouhý tunel pod hranicemi Izraele s pásmem Gazy u přechodu Kerem Šalom. Ústil přímo ve stanovišti Izraelských obranných sil. Skupina asi osmi Palestinců při útoku vhodila granáty do tanku a obrněného transportéru. Dva tankisty zabila, třetího, zraněného střelce tanku desátníka Gilada Šalita unesla. Při útoku také padli dva Palestinci. K útoku se přihlásily tři radikální skupiny - ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a málo známá Islámská armáda.

Oba jednali i o Íránu a jeho jaderném programu. Netanjahu žádal sankce, pokud Teherán nezmění přístup.

Reklama

Výběr článků

Načítám