Hlavní obsah

V Íránu vládne Chameneího diktatura jménem islámu, říká duchovní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Nejvýznamnější disidentský klerik v Íránu, ajatolláh Hosejn Alí Montazerí, ve středu kritizoval režim vládnoucí v zemi pod vedením nejvyššího ajatoláha Alího Chameneího jako "diktaturu ve jménu islámu". Montazerí zveřejnil své prohlášení na internetu v komentáři k soudnímu procesu s více než 100 opozičních aktivistů zadržených při protestech proti údajně zfalšovaným výsledkům červnových prezidentských voleb.

Foto: Fars News, Reuters

Ajatoláh Chameneí

Článek

Montazerí ve svém stanovisku dále uvádí, že obvinění opozičních demonstrantů ze snahy "svrhnout islámský režim" pouze "zesměšňuje islámskou justici".

Toto Montazerího prohlášení je významné mimo jiné tím, že v kritice přímo jmenuje Chameneího. Nehledě na prudkost protestů po vyhlášení volebních výsledků byly totiž osobní útoky význačných opozičních osobností vůči Chameneímu vzácné.

Montazerí byl jedním z vůdců islámské revoluce z roku 1979, postupně se ale stal velkým kritikem režimu. Určitou dobu byl také navrhován na nejvyššího vůdce, nakonec byl ale odsunut kvůli kritice přehmatů a excesů islámské revoluce. Několik let musel dokonce strávit v domácím vězení.

Po červnových volbách Montazerí vyzval k třídennímu celonárodnímu smutku za Íránce zabité v pouličních protestech. "Protivit se požadavkům lidu je z náboženského hlediska zapovězené," prohlásil tehdy k odmítnutí zopakování voleb.

Reklama

Související články

Íránské demonstranty ve vězení znásilňovali

Jeden z poražených opozičních kandidátů z prezidentských voleb v Íránu Mahdí Karrúbí požaduje vyšetřit, jak se zacházelo s lidmi zadrženými při protestech po...

Výběr článků

Načítám