Hlavní obsah

Interpol hledá Ahmadínežádova kandidáta na íránského ministra obrany

Ahmad Vahídí, jehož navrhl íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád do funkce příštího ministra obrany, hledá Interpol. Informovala o tom agentura AFP. Na stránce Interpolu je uvedeno, že je Vahídí hledán za zločiny ohrožující život a zdraví, za výtržnictví a poškozování majetku. Zatykač byl na něj vydán v Argentině.

Článek

Interpol po něm pátrá od roku 2007 kvůli údajné spolúčasti na atentátu na budovu židovské charitativní organizace (AMIA) v Buenos Aires. V roce 1994 při něm zemřelo přes 80 lidí.

Argentinský prokurátor Alberto Nisman řekl, že Vahídího potvrzení do funkce bude posuzováno s vážností, protože "jakožto bývalý velitel speciální jednotky Al-Kuds byl zapojen do útoku proti AMIA". Interpol před dvěma lety oznámil, že v souvislosti s útokem z roku 1994 vyhlašuje pátrání po pěti Íráncích a jednom Libanonci. Mezi občany Íránu byl jmenován Vahídí.

Jednotka Al-Kuds, jíž Vahídí v minulosti velel, je speciální oddíl islámských revolučních gard a USA před dvěma lety oznámily, že tento oddíl hodlají zařadit na seznam teroristických organizací za podporu Talibanu a iráckého odboje.

Ahmadínežád tento týden předložil parlamentu seznam budoucích ministrů. Poslanci budou o každém z kandidátů diskutovat a potom také hlasovat. Někteří poslanci ale už dali najevo nesouhlas s mnohými z navržených.

Vahídí byl dosud náměstkem nynějšího ministra obrany Mostafy Mohammada Nadžára.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám