Hlavní obsah

Německá rozvědka asistuje při jednání mezi Izraelem a Hamásem

Právo, vpl

Německá zpravodajská služba BND vystupuje spolu s Egyptem jako prostředník při tajných rozhovorech mezi Izraelem a palestinským hnutí Hamás o výměně zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita (23) za skupinu palestinských vězňů. S odvoláním na výroky egyptského prezidenta Husního Mubaraka a experty na tajné služby to ve středu napsal německý list Süddeutsche Zeitung.

Foto: Khaled al-Hariri , Reuters

Nejvyšší představitel hnutí Hamás Chálid Mišál

Článek

„Výměna zajatců je hotovou věcí,“ prozradil Mubarak americké televizi PBS s tím, že týmu egyptských vyjednavačů se „dostalo významné pomoci zvenku“. Při vyjednávání nabídlo Německo svou pomoc a „my jsme to uvítali,“ dodal Mubarak.

Podle něj bude v první fázi Šalit, kterého komando Hamásu odvleklo v červnu 2006 při přepadu izraelského tanku z Izraele do pásmu Gazy, předán Egyptu. Odtud se vrátí do Izraele, pokud Izrael poskytne svobodu palestinským vězňům.

Jossi Melman, odborník izraelského listu Ha´arec na tajné služby, považuje podíl BND za „zcela možný“. Připomněl výměnu z léta 2008, kdy agent BND Gerhard Conrad po osmnáctiměsíčním „pendlování“ mezi oběma stranami a 700 tisících nalétaných kilometrů dosáhl toho, že Izrael získal mrtvoly dvou vojáků zabitých bojovníky Hizballáhu. Izrael naopak předal do Libanonu ostatky 200 bojovníků Hizballáhu a propustil mj. špičkového teroristu Sámira Kuntara.

Podle Melmana „experti BND byli teď nejspíš požádáni o pomoc při logistice výměny zajatců“, protože Izrael při vyjednávání spoléhá na Egypt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám