Hlavní obsah

Britovi hrozí provaz za postřílení kolegů v Iráku

– Bagdád
Novinky, Tomáš Reiner

V Iráku v neděli zatkli Brita Daniela Fitzsimonse, pracovníka bezpečnostní firmy působící v tzv. Zelené zóně v centru Bagdádu. Je obviněn ze zabití dvou kolegů a zranění dalšího. Fitzsimons je od invaze v březnu 2003 prvním zahraničním bezpečnostním pracovníkem, kterého v Iráku soudí. Hrozí mu provaz.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Brit je prvním zahraničním strážcem, kterého v Iráku čeká soud. Ilustrační foto

Článek

Fitzsimons pracoval pro britskou společnost ArmorGroup a v Iráku byl od roku 2004. V neděli popíjel se spolupracovníky vodku a v alkoholovém oparu se později mezi nimi rozpoutala hádka. Fitzsimons ji okolo čtvrté hodiny ranní ukončil vytažením své berrety a zastřelením britského a australského kolegy. Na útěku z komplexu v bezpečnostní zóně irácké metropole navíc postřelil místního strážce.

Fitzsimonse dopadly irácké úřady, které také mají v rukou Britův osud. Americko-irácká bezpečnostní dohoda uzavřená koncem loňského roku od 1. ledna zbavila zahraniční pracovníky ochranek imunity. K opatření vedlo zejména rozhořčení nad  incidentem v Bagdádu ze září 2007, kdy členové americké bezpečnostní firmy Blackwater (nyní Xe) postříleli 17 civilistů.

Britské zastoupení v Iráku oznámilo, že v souvislosti s nedělní střelbou byly do vazby vzaty dvě osoby. Iráčané později uvedli, že jeden člověk byl po výslechu propuštěn.

Nedělní incident je druhým svého druhu za necelé tři měsíce. Irácké síly počátkem června zadržely pět Američanů kvůli údajnému ubodání spolupracovníka. Pětice byla později propuštěna, podle úřadů s vraždou Jamese Kittermana neměla nic společného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám