Hlavní obsah

Íránské revoluční gardy chtějí soudit šéfa opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránské elitní revoluční gardy chtějí postavit před soud šéfa opozice Míra Hosejna Músávího, který neuspěl v červnových prezidentských volbách a nyní je zpochybňuje a vyvolává nepokoje. Uvedla to v neděli státní íránská agentura IRNA.

Článek

Músáví, další poražený kandidát Mahdí Karúbí a bývalý prezident Mohammad Chatámí jsou obviňováni z vyvolávání převratu v Íránu. Proto gardy očekávají, že budou zatčeni, souzeni a potrestáni, aby se zamezilo tomuto spiknutí, citovala IRNA ředitele politického oddělení vlivné islámské gardy Jadolláha Džavaního.

Garda zvaná Strážce revoluce je ideologickou armádou režimu a podporuje znovuzvoleného ultrakonzervativního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. V narážce na teze předvolební kampaně Músávího, který se chtěl otevřít vůči Západu, garda varovala, že nepřipustí žádnou "sametovou revoluci".

"Diktatura, diktatura!" "Demisi pučistické vlády!" skandovaly v červnu v ulicích Teheránu tisíce rozhněvaných stoupenců Músávího, který byl podle oficiálních výsledků prezidentských voleb jasně poražen. Stoupenci tohoto bývalého předsedy vlády se spontánně shromáždili v centru hlavního města poté, co prohlásil, že hlasování doprovázely neregulérnosti.

V Íránu stanuli v posledních dnech před soudem různí významní představitelé opozice obvinění v souvislosti s nepokoji, které propukly po sporných červnových prezidentských volbách. Mezi obžalovanými je i francouzská občanka, íránská zaměstnankyně francouzské ambasády a íránský zaměstnanec britského zastupitelství. Proces odsoudily vlády zemí souzených občanů i vedení Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám