Hlavní obsah

Nespokojené dívky se snažily probít přes saúdské policistky na univerzitu

Rijád

Saúdská Arábie zažila dosud nevídanou demonstraci žen, usilujících zapsat se ke studiu na univerzitu ve městě Táif nedaleko Mekky. Nespokojené mladé ženy, kterým se nepodařilo dostat k zápisu, se spolu s doprovázejícími rodinnými příslušnicemi násilně střetly s ženskou policií, chránící vstup do budov univerzity. Řada uchazeček o studium policistkami zraněna a musela být ošetřena.

Článek

Podle svědků citovaných deníky uchazečky o studium, které se nedostaly k zápisu, nejprve vsedě demonstrovaly před univerzitou, a když to nepomohlo, chtěly si vynutit vstup. Tehdy zasáhly připravené ženské policejní oddíly a dav deroucí se dovnitř tvrdě odrazily pendreky. Na místě pak musely záchranky Červeného půlměsíce ošetřit mnoho zbitých uchazeček o studium.

Protestující dívky obviňují vedení univerzity, že kvóty naplnilo méně schopnými studentkami s větší protekcí, a navíc že ukončilo přijímací zkoušky předčasně. Představitel univerzity to popřel. Fotografie v tisku zobrazují ženy v černých šatech tísnící se před vchodem do univerzity a v přilehlé ulici.

Veškeré demonstrace jsou v Saúdské Arábii přísně zakázány; aby navíc demonstrovaly ženy, a to dokonce z lepších středních vrstev, je v této ultrakonzervativní muslimské zemi něco zcela neslýchaného, konstatuje agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám