Hlavní obsah

Izraelský ministr zahraničí Lieberman odstoupí, bude-li obžalován z korupce

Jeruzalém

Místopředseda izraelské vlády a ministr zahraničí Avigdor Lieberman v pondělí oznámil, že podá demisi, pokud bude obžalován z korupce. V neděli doporučila izraelská policie obžalovat Liebermana z uplácení, praní špinavých peněz a zastrašování svědků. Ministr jakoukoliv vinu v neděli odmítl.

Článek

"Význam bude mít rozhodnutí právního poradce vlády. Pokud se vysloví pro mé obžalování poté, co mě vyslechne, podám demisi a v následujících čtyřech či pěti měsících se vzdám svých poslaneckých funkcí," řekl ministr. Kdy asi by se měl zmíněný vládní poradce rozhodnout, neupřesnil.

Podle nedělních zpráv musí podobné doporučení schválit generální prokurátor, takže se případná obžaloba dá čekat v řádu týdnů až měsíců. Lieberman by v případě, že bude obžalován, mohl čelit trestu až 31 let odnětí svobody.

Ultranacionalista Lieberman nastoupil do funkce ministra zahraničí koncem března. Jen několik dní po svém nástupu do funkce vyvolal pozdvižení prohlášením, že se nynější diplomacie nebude řídit závazky z konference v Annapolisu z roku 2007. Na jejich základě přitom minulá vláda obnovila mírová jednání s Palestinci.

Lieberman je také zastánce změny hranic Izraele, který by v budoucnu měl zahrnout židovské osady na Západním břehu Jordánu výměnou za izraelská území obývaná Araby.

Případ údajné Liebermannovy korupce a praní špinavých peněz se táhne už delší dobu, do popředí zájmu se dostal i těsně před letošními parlamentními volbami, přesto jeho strana Jisrael Bejtejnu (Izrael je náš domov) v únorových volbách posílila a stala se třetí nejsilnější.

Liebermann byl dlouhá léta blízkým spolupracovníkem současného premiéra Benjamina Netanjahua, než si založil vlastní partaj.

Ministrova demise by mohla ohrozit existenci současné křehké koalice, v níž se spojil pravicový Likud s Liebermanovou stranou a Stranou práce. Jeho slova o demisi lze proto brát i jako hrozbu.

Reklama

Související témata:

Související články

PROFIL: Avigdor Lieberman

Avigdor Lieberman (1958, Kišiněv) vede od roku ultrapravicovou stranu Izrael je náš domov (Israel Bejtejnu), kterou založil. Jejími voliči jsou především...

V izraelské vládě zasedne krajní pravice

Šéf izraelské pravicové strany Likud Benjamin Netanjahu dohodl v neděli před půlnocí koalici s krajně pravicovou formací Izrael je náš domov Avigdora...

Výběr článků

Načítám