Hlavní obsah

Tři pumové atentáty zabily nejméně 27 lidí u šíitských mešit v Bagdádu

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně 19 obětí si vyžádaly páteční pumové útoky na tři šíitské mešity v iráckém hlavním městě Bagdádu. Podle agentury AFP bylo nejméně 59 dalších lidí zraněno.

Foto: Ali al-Mashhdani , Reuters

Auto použité nedávno při pumovém atentátu v Ramádí

Článek

Nálože byly umístěny v automobilech a vybuchly v době, kdy věřící vycházeli z mešit po tradičních pátečních modlitbách. Nejkrvavější útok se odehrál v severním Bagdádu ve čtvrti Aš-Šaab, kde zahynulo nejméně 20 lidí a desítky dalších byly zraněny.

Prakticky ve stejnou chvíli zasáhla exploze šíitskou mešitu v blízkosti mostu Dijála v jižním Bagdádu, zabila čtyři věřící a 17 dalších zranila. Nedaleko policie našla další nevybuchlou nálož.

Třetí bomba vybuchla u mešity ve východním Bagdádu a zranila šest věřících. Míra násilí v Iráku v uplynulém roce podstatně klesla a poslední měsíc zažívala země relativně klidné období, během nějž bylo zabito "jen" 303 Iráčanů a sedm amerických vojáků.  

Hlavní podezření ze zosnování posledního, nejspíše koordinovaného útoku padá na ozbrojené sunnitské radikály, kteří jsou napojeni na teroristickou síť Al-Kajda, kteří se snaží podkopat pozici šíity vedené vlády prezidenta Núrího Málikího. Po nedávném stažení amerických sil z iráckých měst opět přibývá útoků, které rozpoutávají napětí mezi většinovými šíity a menšinovými, ale dříve vládnoucími sunnity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám