Hlavní obsah

Americké jednotky poškodily starověký Babylon, uvádí zpráva OSN

Novinky, pst

Nová zpráva OSN kritizuje americké ozbrojené síly za to, že v Iráku poškodily pozůstatky starověkého Babylonu. Tábor Alfa byl dokonce postaven na tom, co zbylo z proslulých visutých zahrad královny Semiramis. Náprava škod se podle stanice CNN odhaduje na 800 tisíc dolarů (16 miliónů korun). Spojené státy již souhlasily, že škody uhradí.

Článek

Semiramidiny zahrady, které patří na seznam starověkých sedmi divů světa, se staly vojenským táborem už bezprostředně po zahájení okupace Iráku v roce 2003. Jednotky a kontraktoři, kteří prostor upravovali pro vojenské pořeby, napáchali podle expertů UNESCO zbytečné škody.

"Poškozeny byly i hlavní objekty včetně Ištařiny brány a procesní cesty," uvádí se ve zprávě. Ištařina brána (nazvaná po bohyni plodnosti) byla slavnostním vstupem do Babylonu a lemovaly ji glazurované hradby s výjevy divokých zvířat, symbolizující babylónská božstva.

Jen na bráně bylo poškozeno nejméně devět zvířecích reliéfů.

Americké velení v reakci uvedlo, že zprávu OSN zatím nemá k dispozici, ale zdůraznilo, že tábor byl u památky zřízen hlavně kvůli její ochraně. "Koaliční síly obsadily okolí babylónských trosek v dubnu 2003, aby je ochránily před rozkrádáním poté, co byla vyrabována muzea v Babylónu a Kufě," prohlásila armádní mluvčí, podplukovnice Tamara Parker s tím, že americké ozbrojené síly chovají úctu k iráckým památkám. Tábor Alfa byl v Babylonu do roku 2004.

Ovšem zpráva OSN vypočítává vytvoření zákopů pro palebná stanoviště a také zajištění perimetru s pomocí ostnantého drátu, který často povrch zdí také narušil.

Babylon byl jednou z nejslavnějších metropolí starověku. S jeho rozkvětem jsou spojena jména mocných panovníků jako byl Nabuchadnezar a Chamurabi. Také Alexandr Veliký z něj chtěl krátce před svou smrtí udělat hlavní město své říše.
O tom, jak vypadala Ištařina brána a procesní promenáda v dobách slávy, si lze udělat představu v berlínském muzeu Pergamon, kam bylo přeneseno zrestaurované originální obvodové zdivo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám