Hlavní obsah

Další dva Britové unesení v Iráku jsou údajně mrtví

Novinky, Petra Konečná
Londýn

Další dva z pěti britských rukojmích, členové ochranky Alan McMenemy a Alec Maclachlan, kteří byli předloni uneseni v Iráku, jsou podle zpravodajských služeb zřejmě po smrti. Tuto informaci už sdělilo ministerstvo zahraničí jejich rodinám, uvedl server BBC. První dvě mrtvoly byly nalezeny minulý měsíc. O osudu pátého z rukojmích, počítačového experta Petera Moora, zatím není nic známo.

Foto: NATO photos/Handout , Reuters

Britské ministerstvo zahraničí už uvědomilo rodiny. Na snímku resortní ministr David Miliband.

Článek

Únosci převlečení do iráckých policejních uniforem zajali pětičlennou skupinu v květnu 2007 ve vládní budově v Bagdádu. Za propuštění rukojmí, čtyř pracovníků bezpečnostní agentury a počítačového experta, požadovali hlavně stažení britských vojáků z Iráku. Posléze usilovali o výměnu za devět zadržených Iráčanů.

Osudy unesených byly po dlouhou dobu předmětem spekulací a domněnek. Britská média před rokem dokonce informovala o údajné sebevraždě jednoho z nich, ale to se nepotvrdilo.

Letos v březnu američtí vojáci částečně splnili požadavek únosců, když iráckým kolegům předali jednoho z chycených extremistů. Vydání živých rukojmí se však nekonalo.

Dva mrtví nalezeni v červnu

Těla dvou unesených byla nalezena minulý měsíc. Jason Creswell a Jason Swindlehurst byli údajně zastřeleni a jejich mrtvá těla předána britskému velvyslanectví. Již v té době se měli únosci zmiňovat o dalších dvou obětech.

Britské ministerstvo zahraničí podle BBC už rodiny unesených informovalo o jejich pravděpodobném úmrtí. S jistotou však hovořit nemůže. Stejně tak může zatím jen odhadovat, jaký byl či bude osud pátého uneseného, počítačového experta Petera Moora.

Rodiny obětí si stále zachovávají naději. Nic jiného jim podle jejich slov ani nezbývá. „Bůh buď nápomocen všem rodinám. Není nic, co bychom mohli udělat, jsme bezradní,“ uvedla 84letá Edna Mooreová, babička jednoho ze strážců. „Je to strašné. Pokouším se na situaci dívat z té lepší stránky, avšak můj mozek odmítá spolupracovat. Stále to mám před očima,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám