Hlavní obsah

Ahmadínežád čelí ve vládě revoltě konzervativců

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád čelí ve vládě rostoucí opozici konzervativců. Poté, co byl donucen odvolat svého příbuzného z úřadu viceprezidenta, zbavil v odvetě funkce klíčového konzervativního ministra.

Foto: Yalda Moaiery , Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Prezidentovy potíže tedy nekončí pouze u nespokojenosti liberálů a reformistů po jeho sporném vítězství ve volbách. V pátek nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Chameneí nařídil zrušit jmenování Ahmadínežádova zetě Esfandiára Ráhima Mašaího na post viceprezidenta. Mašaí vyvolal loni ve vlasti poprask výrokem, že by Íránci mohli být s Izraelci přáteli.

Ajatolláhovo nařízení bylo pro Ahmadínežáda ranou, dosud měl Chameneího plnou podporu. Přesto se rozhodl dosadit svého zetě za šéfa prezidentské kanceláře místo viceprezidenta a o víkendu zbavit funkce konzervativního ministra informací Gholáma Hosejna Mohseního Ažjeho, což definitivně rozlítilo ministry blízké Chameneímu. Jeden z nich nabídl na protest okamžitě svou rezignaci, uvedl britský deník The Times.

Ahmadínežád původně údajně plánoval vyhodit ještě další dva ministry, ale nakonec tak neučinil, protože by to mohlo vyvolat hlasování o důvěře vládě.

Mahmúd Ahmadínežád bude podruhé do prezidentského úřadu uveden 6. srpna.

Reklama

Související články

Clintonová ve vstřícnost Íránu moc nevěří

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ve čtvrtek zopakovala, že Spojené státy jsou připraveny spolupracovat s Íránem, souhlasnou odpověď od Teheránu...

Výběr článků

Načítám