Hlavní obsah

Prasečí chřipka zabíjela na Blízkém východě

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád/Jeruzalém

Dvě země Blízkého východu v pondělí oznámily první úmrtí způsobená virem A/H1N1 prasečí chřipky. Po Egyptu oběti potvrdily Saúdská Arábie a Izrael.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Článek

V obou případech byli oběťmi mladí muži. Třicetiletý Saúd byl v nemocnici od středy s horečkou, kašlem a dýchacími potížemi. Nepomohlo mu ani nasazení Tamiflu. Zemřel v sobotu, oznámilo ministerstvo zdravotnictví.

Saúdská Arábie eviduje více než 300 nakažených.

První izraelskou obětí je 35letý Šimon Azran. Zemřel v nemocnici v Ejlatu o víkendu. Izraelské úřady zaznamenaly přes 1300 případů nákazy.

Víkendová úmrtí navýšila počet obětí viru nové chřipky na Blízkém východě na tři. První mrtvý byl Egypťan, jenž zemřel 19. července.

Nový virus byl poprvé identifikován v dubnu v Mexiku. Od té doby se rozšířil do více než 140 zemí světa a způsobil smrt 800 lidí. Většina obětí měla už dříve nějaké zdravotní problémy.

Muslimskému světu nákaza kříží plány na pouť do Mekky, kterou každoročně podniknou milióny lidí. Světová zdravotnická organizace už oznámila, že se letos v listopadu nebudou smět zúčastnit lidé starší 65 let a děti do 12 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám