Hlavní obsah

Izrael se nevzdává vojenského řešení íránského jaderného problému

– Jeruzalém

Spojené státy očekávají íránskou odpověď na nabídky týkající se rozhovorů o íránském jaderném programu do podzimu. Na pondělním jednání v Jeruzalému to řekl americký ministr obrany Robert Gates. Jeho izraelský protějšek Ehud Barak zopakoval izraelské stanovisko o tom, že Izrael nepřestává vylučovat vojenské řešení sporu o íránský nukleární program.

Foto: Nasser Nuri , Reuters

Izraelský ministr obrany Ehud Barak

Článek

"Myslíme si, že nelze vyloučit žádné řešení. To je naše politika a myslíme ji vážně. Doporučujeme ostatním zemím, aby zaujaly stejné stanovisko, ale nemůžeme nikomu nic vnucovat," řekl Barak. Izrael prý ale za hlavní metodu vůči Íránu považuje diplomacii a také sankce.

Americký prezident Barack Obama chce Írán získat k přímému dialogu ve sporu o obohacování uranu, jehož se Teherán odmítá vzdát. Íránští politici už záležitost považují za uzavřenou. Izrael žádal od USA, aby nabídku na dialog časově vymezily, a Obama pak po setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem v květnu řekl, že by rád slyšel íránskou odpověď do konce roku.

Gates nyní hovořil o podzimu. "Myslím, že prezident určitě předpokládá nebo doufá, že dostane nějakou odpověď na podzim, možná v době konání Valného shromáždění OSN," řekl Gates. Pravidelná zasedání VS OSN začínají v září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám