Hlavní obsah

Tálibán poprvé uzavřel s afghánskou vládou příměří v jedné provincii

Afghánská vláda a povstalci z islámského radikálního hnutí Tálibán uzavřeli v sobotu příměří v odlehlé severozápadní provincii Badghís. Informoval o tom v pondělí mluvčí afghánského prezidenta.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Podle mluvčího Sijmaka Hirávího chce afghánský kabinet uzavřít podobné dohody s Tálibánem i v dalších částech země. Dohody by měly přispět ke zlepšení bezpečnostní situace v Afghánistánu před prezidentskými volbami plánovanými na 20. srpna.

"Pokud nebude klid zbraní porušován, nemá vláda v úmyslu Tálibán (v provincii Badghís) napadat. Tálibán se rovněž může zúčastnit voleb," řekl agentuře Reuters Hiráví, podle něhož se k dohodě o příměří dospělo po jednáních mezi místními vůdci Tálibánu, kmenovými staršími a dalšími vlivnými osobnostmi.

Rebelové se v dohodě zavázali mimo jiné neútočit na volební kandidáty v Badghísu a dovolit jim zřídit úřady pro svou kampaň. Slíbili rovněž, že nebudou svými útoky mařit projekty zacílené na rekonstrukci této relativně klidné provincie, která leží u hranice s Turkmenistánem.

Dohoda o příměří v Badghísu je první svého druhu v Afghánistánu, kde se jinak dále stupňuje násilí od počátku července, kdy americké námořnictvo zahájilo rozsáhlou ofenzivu zaměřenou proti Tálibánu a jeho spojencům v jižní provincii Hílmand. Násilí v Afghánistánu dosáhlo letos nejvyšší míry od svržení Tálibánu americkou invazí v roce 2001.

Tálibán doposud výzvy k příměří odmítal s tím, že bude pokračovat ve svém tažení, dokud všechny zahraniční síly neopustí afghánské území.

Reklama

Výběr článků

Načítám