Hlavní obsah

Zaútočíme na vaše jaderná zařízení, hrozí Írán odvetou Izraeli

Novinky, Tomáš Reiner
Teherán

Vrchní velitel íránských Revolučních gard Mohammad Alí Džafarí v sobotu varoval Izrael před útokem na Írán. Setkal by se s odvetou, která by zasáhla jaderná zařízení židovského státu, uvedl.

Foto: ISNA/Mehdi Ghasemi , Reuters

Vrchní velitel íránských Revolučních gard Mohammad Alí Džafarí

Článek

Džafárí v televizi Al-Alam řekl, že Írán má k takovému útoku raketové kapacity: „Nejsme zodpovědní za (izraelský) režim a bláznovství dalších nepřátel... Jestliže zaútočí na Írán, naše odpověď bude rozhodná a přesná. Celý sionistický režim (Izrael) je v dosahu íránských raket.“

Spojené státy, Izrael a západní spojenci se obávají, že Írán usiluje o výrobu jaderné bomby. Izrael opakovaně uvedl, že íránský program pro něj představuje existenční hrozbu. Teherán, který odmítá uznat izraelský stát, tvrdí, že jeho program má mírové účely.

Spojenci nevylučují vojenský zásah, v případě, že Írán nebude chtít jednat. Ten zase kontruje, že v takovém případě mimo jiné uzavře Hormuzskou úžinu, kudy proudí na 40 procent světových ropných zásob.

O rozsahu íránského raketového arzenálu se toho příliš neví. Podle Džafárího jsou rakety tak důmyslné, že by Izraeli nepomohl ani několikastupňový obranný štít USA.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v květnu oznámil test rakety schopné zasáhnout Izrael a americké základny v Perském zálivu. Izrael má tři ponorky německé výroby schopné nést jaderné hlavice. Jedna z nich v červenci překřížila Středozemní moře a Suezský průplav a zakotvila u přístavu Ejlat. Podle agentury AP to bylo varovný signál Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám