Hlavní obsah

Izrael v jediném dni zruší všech 23 nelegálních osad

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael během jediného dne odstraní všech 23 nelegálních osad na Západním břehu Jordánu. K rozhodnutí kabinet premiéra Benjamina Netanjahua podle serveru deníku Ha´arec donutila hlavně kritika rozšiřování osad ze strany USA.

Článek

Podle Ha´arecu budou vyklizeny a odstraněny domy s celkem 1200 lidmi, které bez povolení židovského státu vyrostly po březnu 2001. Armáda se ovšem vyjádřila, že nedostala žádné příslušné rozkazy.

Izrael zatím odstranil osady z území okupovaných od konfliktu v roce 1967 dvakrát. V roce 1981 vrátil Sinajskou poušť Egyptu a před čtyřmi lety se jeho jednotky stáhly z pásma Gazy. Světové agentury upozornily, že vystěhování osadníků ze západního břehu Jordánu vzbudí v Izraeli větší vlnu nevole.

Ha´arec uvedl, že Izrael ustupuje bezprecedentnímu tlaku Washingtonu na odstranění osad z okupovaných území, které jsou podle mezinárodního práva všechny nelegální. Izrael to odmítá a za nelegální považuje pouze zástavbu, která vyrostla bez povolení.

V osadách na západním břehu a ve východním Jeruzalémě, které si nárokují pro svůj budoucí nezávislý stát Palestinci, žije téměř půl miliónu Izraelců. Židovský stát podporuje jejich "přirozený růst".

Reklama

Výběr článků

Načítám