Hlavní obsah

V Iráku se zřítil americký vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět lidí bylo v sobotu zabito při dvou pumových atentátech v iráckém městě Fallúdži a americká ambasáda v Bagdádu oznámila pád amerického vrtulníku, v jehož troskách zemřeli dva lidé. Na druhé straně se zatím bez větších potíží chýlí ke konci velká muslimská pouť v Bagdádu, považovaná za významný test schopnosti iráckých bezpečnostních sil udržet pořádek poté, co se z iráckých měst stáhli američtí vojáci.

Foto: Profimedia.cz

Vojenský vrtulník, ilustrační foto

Článek

Americké velvyslanectví v Bagdádu oznámilo, že v pátek se na americké výcvikové základě poblíž metropole zřítil vrtulník, přičemž zahynuli dva členové posádky a byly zraněny další dvě osoby na palubě. Příčiny pádu stroje se vyšetřují.

Vrtulník mělo pronajato americké ministerstvo zahraničí, uvedla ambasáda, která neupřesnila, kdo byl na palubě.

Vrtulník mělo pronajato americké ministerstvo zahraničí, uvedla ambasáda, která neupřesnila, kdo byl na palubě.

V Bagdádu mezitím stovky tisíc šíitů dál proudí k mauzoleu imáma Músá Kázima (745-799) ve čtvrti Kázimíja. Pouť, která začala ve středu, se poprvé od americké invaze v roce 2003 obešla aspoň zatím bez větších incidentů.

Při výbuchu nálože nastražené u silnice poblíž Fallúdže byli zabiti tři lidé a dalších šest utrpělo zranění, oznámila podle agentury AFP místní policie. Další dvě oběti si vyžádal výbuch pumy položené u silnice v samotném tomto městě, vzdáleném asi 50 kilometrů od Bagdádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám