Hlavní obsah

Televize Hamásu dětem znovu vysílala ódu na maminku sebevražedkyni

Novinky, rei

Je to sice program pro děti, ale rád posouvá meze. Pořad Mladí bojovníci v televizi Al-Aksá palestinského hnutí Hamás uvedl reprízu pořadu oslavujícího matku - sebevražednou atentátnici. Informoval o tom server CNN.

Článek

Pořad vzbudil poprvé pozdvižení před dvěma lety. Žena ve snímku se připravuje k bombovému útoku, přičemž ignoruje své děti, které se jí ptají, co dělá. "Mami, co to máš v ruce? Hračku nebo dárek?“ ptá se dcera. Poté, co se později dozví o matčině smrti, zpívá: "Teprve teď chápu, co bylo důležitější než my.“

Podle CNN si nedávno redakce pozvala do studia děti atentátnice Rím Rijašiové, jejímž útokem u hraničního přechodu Erez z roku 2004 se tvůrci snímku inspirovali. Mladá uvaděčka pak mimo jiné pronesla: "Pro okupanty máme vzkaz, že budeme následovat učení (této) mučednice, dokud naši vlast neosvobodíme z vašeho nelegitimního sevření.“ Rijašiová na hranici mezi pásmem Gazy a Izraelem před pěti lety zabila čtyři lidi.

Už původní vysílání si vysloužilo kritiku od izraelské organizace pro dohled nad palestinskými médii, která uvedla, že jde o zneužívání dětí. Podle psychiatra z Gazy Ejáda Sarradže v průzkumu mezi dětmi z pásma ve věku 12 a 14 let odpovědělo 36 procent chlapců, že chtějí v osmnácti být mučedníky, a totéž chtělo i 17 procent děvčat.

Al-Aksá také před dvěma lety představila postavičku ve stylu Mickeyho Mouse, která vybízela k odporu proti Izraeli, přičemž si hrála i s automatickou puškou AK-47 a granáty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám