Hlavní obsah

Izraelští vojáci přiznali, že v Gaze používali civilisty jako živé štíty

Novinky, BBC, Alex Švamberk
Jeruzalém

Izraelská organizace na ochranu lidských práv Porušte mlčení zveřejnila anonymní výpovědi izraelských vojáků nasazených při operaci Lité olovo na přelomu roku v Gaze. Ti uvedli, že při vstupu do podezřelých budov používali civilisty jako lidské štíty a že neměli při vlastní ochraně brát ohled na životy a zdraví Palestinců.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Gazy byla tečem leteckého i dělostřeleckého bombardování

Článek

Porušte mlčení vyslechla čtrnáct vojáků základní služby a tucet rezervistů. Jejich výpovědi potvrdily zprávy jiných organizací, upozorňujících na sporný postup izraelských vojáků v Gaze.

Co uváděli vojáci

Ve výpovědích uvedli vojáci mimo jiné, že nebyla stanovena jasná pravidla. Byli povzbuzováni, aby chránili své vlastní životy bez ohledu na to, zda to může vést ke zranění palestinských civilistů. Palestinské civilisty dokonce izraelští vojáci používali při vstupu do podezřelých budov jako lidské štíty. Současně připustili, že jen málokdy se dostali do přímých střetů s palestinskými radikály.

Vojáci také vypověděli, že granáty naplněné bílým fosforem byly používány i v obydlených oblastech, z čehož byl Izrael už dříve obviňován. Podle vojáků k tomu mnohdy nebyl důvod a používaly se unáhleně. [celá zpráva]

Vojáci také uvedli, že byly srovnány se zemí rozsáhlé bloky domů jen kvůli podezřením, že do nich mohou ústit tunely, přes něž se pašují zbraně, nebo že by v nich mohly být pasti. Dalším důvodem bylo usnadnit další operace těžké techniky.

Zmínili i případy vandalismu a bezdůvodného ničení palestinského majetku. Vojáci dokonce z nudy pálili na zásobníky vody v době, kdy jí byl v pásmu nedostatek.

Armáda obvinění popírá

Izraelská armáda obvinění odmítla jako neopodstatněná a zpochybnila je, protože vojáci mluví anonymně. Izraelské obranné síly litují, že další organizace ne ochranu lidských práv přišla se zprávou postavenou na anonymních a obecných svědectvích bez prozkoumaní jejich důvěryhodnosti. Vlastní šetření armády neprokázalo nic nezákonného, i když potvrdilo, že došlo k několika omylům. Mimo jiné zahynulo 21 lidí v domě, který byl mylně považován za cíl. Cíle se dostatečně neprověřovaly. [celá zpráva]

Terčem útoků se staly také budovy OSN. [celá zpráva]

Terčem útoků se staly také budovy OSN. [celá zpráva]

Během operace Lité olovo zahynulo podle izraelských zdrojů 1166 Palestinců, podle palestinských jich bylo skoro o tři sta více.

Reklama

Výběr článků

Načítám