Hlavní obsah

O uznání palestinského státu žádá Radu bezpečnosti OSN Javier Solana

Vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby uznala palestinský stát do určitého data, i když Izraelci a Palestinci sami vzájemné dohody nedosáhnou. Tato výzva podle ze Solanových úst zazněla při sobotní přednášce v Londýně.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku

Článek

Palestinsko-izraelské mírové rozhovory uvízly na mrtvém bodě a Palestinci podmiňují jejich obnovení zastavením izraelských stavebních aktivit na západním břehu Jordánu.

"Po stanovení konečného termínu by měla RB OSN v rezoluci vyhlásit přijaté řešení existence dvou států," řekl Solana. Dokument by podle něj měl mimo jiné stanovit hranice, řešení otázky uprchlíků, kontrolu nad Jeruzalémem a bezpečnostní opatření.

"(Rezoluce) by akceptovala palestinský stát jako plnoprávného člena OSN a určila časový rozvrh realizace. Stanovila by řešení dalších přetrvávajících územních sporů a právně zakotvila konec nároků," dodal Solana. O časovém plánu mírové dohody by podle něj měli rozhodnout zprostředkovatelé.

"Pokud by dotyčné strany nebyly s to dodržet harmonogram, pak by mělo přijít na přetřes řešení podporované mezinárodním společenstvím," navrhl vysoký představitel EU.

Evropská unie je spolu s USA, Ruskem a OSN členem takzvaného blízkovýchodního kvarteta vyjednávačů.

Předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu v polovině letošního června poprvé připustil existenci nezávislého palestinského státu. Nesmí být ale podle něj ozbrojen a Izraeli to musí být zaručeno. Vyzval také Palestince k obnově mírových jednání bez předběžných podmínek, ale podtrhl, že musejí uznat Izrael jako domov židovského státu. Palestinské vedení reagovalo výrokem, že Netanjahu torpéduje úsilí o mír, a radikální hnutí Hamas odsoudilo Netanjahuovu "rasistickou a extremistickou" ideologii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám