Hlavní obsah

Nizozemci vrátili Iráku ukradená díla

Novinky, Tomáš Reiner
Amsterdam

Nizozemsko ve čtvrtek zatím jen symbolicky vrátilo Iráku sedm desítek dávných uměleckých artefaktů, které ze země zmizely po spojenecké invazi vedené Američany v březnu 2003. Díla vydali nizozemští obchodníci s uměním poté, co na ně upozornil Interpol.

Foto: Profimedia.cz

Do Iráku se vrátila necelé polovina ukradených předmětů. Ilustrační foto.

Článek

Mezi předměty je i terakotový reliéf s modlícím se mužem, jehož stáří se odhaduje na více než 2000 let. Artefakty budou do vydání do Bagdádu uloženy v nizozemském národním muzeu. Nizozemsko je zatím předalo iráckému velvyslanci v zemi jen symbolicky. Ministr kultury Siamand Banaa řekl, že doufá, že další země budou nizozemský příklad následovat.

Po invazi do Iráku z této blízkovýchodní země zmizely tisíce uměleckých děl. Americké oddíly v okolí národního muzea v Bagdádu neměly příslušné instrukce a z jeho budovy zmizelo na 15 000 předmětů. Další artefakty byly vzaty při ilegálních archeologických vykopávkách po celé zemi.

Přes následnou mezinárodní kampaň se dosud nepodařilo nalézt ani polovinu ztracených předmětů. Na pět desítek z nich má přitom podle UNESCO významnou historickou hodnotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám