Hlavní obsah

Další protesty v Teheránu rozehnala policie slzným plynem

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránská policie ve čtvrtek rozehnala další protivládní demonstraci. V centru hlavního města Teheránu se u příležitosti 10. výročí studentských nepokojů sešlo několik stovek lidí. Pořádkové síly proti nim nasadily slzný plyn.

Článek

Účastníci pochodu měli namířeno k teheránské univerzitě, aby si připomenuli výročí proreformních protestů z roku 1999. Všechna shromáždění ve městě jsou ale od bouří po sporném vítězství Mahmúda Ahmadínežáda v prezidentských volbách zakázaná. Podle BBC se menší protesty ve čtvrtek uskutečnily i v dalších městech.

Agentura AFP uvedla, že v Teheránu pochodovalo 200 až 300 lidí, kteří skandovali: „Smrti diktátorovi“ a vyjadřovali podporu poraženému prezidentskému kandidátovi, reformistovi Míru Hosejnu Músávímu. Podle jiných zdrojů byly v ulicích až 3000 lidí.

Teherán nezažil větší demonstrace už téměř dva týdny a starosta varoval, že už žádné tolerovány nebudou. Protestující podle něj „budou rozdrceni pod šlépějemi uvědomělých“. Podle agentury AP v zemi třetí den nešlo z mobilů odesílat textové zprávy.

Prezident Ahmadínežád po ústavní radě dohlížitelů ve středu zopakoval, že volby byly z nejférovějších a slíbil přinést Íránu změnu. Povolební protesty si vyžádaly nejméně 17 mrtvých a desítky zatčených.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám