Hlavní obsah

Írán obvinil ze špionáže Francouzku, která fotila demonstrace

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská lektorka Clotilde Reissová, jež pět měsíců působila v Íránu na isfahánské univerzitě, skončila za mřížemi kvůli "špionáži“. Stačilo jen pár snímků, které pořídila svým mobilním telefonem z demonstrací v íránském Isfahánu, a z plánu vrátit se minulý týden do vlasti nezůstalo nic.

Foto: Reuters

Francouzka byla zadržena za snímky demonstrací podobné tomuto z Teheránu.

Článek

Íránská policie třiadvacetiletou Francouzku zadržela právě ve chvíli, kdy už byla na letišti a chystala se nastoupit do letadla do Paříže. Francouzské úřady se nejprve snažily vyřešit incident diskrétně a ministerstvo zahraničí si několikrát si předvolalo íránského velvyslance, aby u něj protestovalo.

To však k propuštění Reissové zadržované od 1. července nevedlo. Francouzská diplomacie se rozhodla případ zveřejnit a požádat o pomoc mezinárodní společenství.

"Vyzýváme íránské úřady, aby okamžitě propustily naši občanku a umožnily jí odcestovat z Íránu do Francie, kde ji očekává její rodina,“ uvedlo v prohlášení pařížské ministerstvo zahraničí a vyzvalo "všechny Evropany“ k solidaritě s Reissovou.

"Obvinění ze špionáže je absurdní. Není jediný důvod Clotildu zadržovat,“ prohlásil v televizi šéf diplomacie Bernard Kouchner.

Podle francouzského rozhlasu odůvodnily íránské úřady obvinění z "vyzvědačství“ také tím, že Reissová psala z Isfahánu mail svému známému v Teheránu, v němž jej informovala, že protestní akce proti oficiálním výsledkům nedávných prezidentských voleb se konaly i v místě jejího působení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám