Hlavní obsah

Irák postihla nejhorší písečná bouře za desetiletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Lidé v Iráku bojují už týden s velkou písečnou bouří. Stovky jich byly odvezeny do nemocnic. Zvířený písek jim podráždil oči a dýchací cesty. Pohotovosti jsou přeplněné.

Článek

Bouře v neděli postihla i hlavní město Bagdád, mnoho obchodů zůstalo zavřených, zpožďovala se letadla, problémy byly i v silniční dopravě, protože kvůli zvýřenému prachu je nízká viditelnost. Prach se dostává lidem do domů a všechno pokrývá.

Některé ulice jsou zcela opuštěné. Ti, co vyjdou ven, si musí vzít roušku a chránit si oči. Bagdád navíc sužují velmi vysoké teploty, v neděli dosáhly až na 43 stupňů Celsia a situace se nemá v nejbližší době příliš zlepšit.

Foto: Muhanned Faisal, Reuters

Policista řídí bagdádskou dopravu.

"Jsme v pohotovosti. Tohle je nejhorší písečná bouře, jakou jsme kdy v Iráku měli," řekl lékař Džasíb Latíf z ministerstva zdravotnictví. Jen během dneška přišlo do jedné z bagdádských nemocnic 300 lidí s dýchacími potížemi. "Vzduch je plný prachu už týden. Když v tom nemohou dýchat zdraví lidé, jak se s tím mají vyrovnat děti?" ptá se Imán Alí, který do nemocnice přinesl syna trpícího astmatem.

Písečné bouře nejdou v zemi neobvyklé, letos jsou ale horší, protože Irák trápí dlouhotrvající sucho. Vítr tak zvedá mnohem více pískových a prašných částic. Sucho je částečně dáno i menšími průtoky Eufratu a Tigridu, které jsou dány množstvím vodních elektráren v horních částech řek.

Foto: Muhanned Faisal, Reuters

Obyvatelé Bagdádu se v horku osvěžují v blízkém jezeře.

Bouře narušila Bidenův program

V zemi je nyní na návštěvě i americký viceprezident Joe Biden. Měl v plánu navštívil Kurdistán, právě kvůli písečné bouři ale musel návštěvu zrušit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám