Hlavní obsah

Zaměstnance britské ambasády v Íránu čeká soud

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Část zaměstnanců britské v ambasády, které v neděli zatkly íránské úřady, půjde před soud. Oznámil to šéf rady dohližitelů ajatolláh Ahmad Džannátí.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Británie a Írán si už minulý týden navzájem vyhostily po dvou diplomatech. V neděli se na pozadí nepokojů po kontroverzním výsledku íránských prezidentských voleb spor mezi oběma zeměmi vyostřil zatčením devíti íránských zaměstnanců britského velvyslanectví v Teheránu. Úřady pak postupně všechny zadržené až na dva propustily. Zatčení vyvolalo protesty i dalších států Evropské unie, které zvažují, že rovněž ze země odvolají své diplomaty.

V pátek íránské úřady přilily další olej do ohně. Podle nich zaměstnanci ambasády podněcovali k protivládním protestům. „Přiznali se, přirozeně, že půjdou před soud,“ řekl při pátečních modlitbách v Teheránu Džannátí. Neupřesnil, kolik lidí má před soudem stanout.

Britská strana zatím oficiálně vyrozuměna nebyla.

Podle Džannátí naplánovaly cizí země v Íránu revoluci. Íránští představitelé opakovaně ukázali prstem hlavně na Spojené státy a Británii.

Írán je vzhůru nohama od prezidentských voleb z 12. června. Podle volební komise v nich znovu zvítězil prezident Mahmúd Ahmadínežád. Jeho výrazný náskok na reformistu Míra Hosejna Músávího se ale jeví jako nereálný. Músáví tvrdí, že volby vyhrál on.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám