Hlavní obsah

Nálož v iráckém Kirkúku zabila nejméně 30 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kirkúk

Nejméně 30 lidí v úterý zahynulo a dalších 45 bylo zraněno při explozi nálože ukryté v automobilu v severoiráckém městě Kirkúk. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na lékařské zdroje. Útok byl spáchán v den, kdy se americké jednotky stáhly z iráckých měst a přenechaly jejich ochranu iráckým silám.

Foto: Reuters

Americký voják u trosek domu v Kirkúku

Článek

Kirkúk, ležící na severu Iráku v oblasti bohaté na ropu, původně obývali především Kurdové, ale za režimu Saddáma Husajna byly do tohoto regionu vystěhovány tisíce Arabů. Místní představitelé se podle agentury Reuters obávají, že úterní masakr může vyhrotit vztahy mezi Kurdy, Araby a dalšími skupinami obyvatel.

Američané, kteří svrhli vládu Saddáma Husajna, formálně v úterý předali Iráčanům zhruba 150 základen - nyní se americké oddíly budou nacházet mimo irácká města. I odtud mají být staženy nejpozději do 31. prosince 2011. Ve městech prý ale budou dál působit američtí vojenští instruktoři a také poradci. V Iráku je stále 131 000 Američanů.

Americká a irácká vláda vydaly několik miliard dolarů na výcvik iráckých bezpečnostních sil. Podle amerických instruktorů je armáda na ochranu země připravena dobře, což se ale prý ještě nedá říci o policii.

Z centra Bagdádu poslední Američané odešli už v pondělí večer. Stáhli se na dvě velké základny v blízkosti bagdádského mezinárodního letiště.

Premiér Núrí Málikí v projevu vysílaném televizí řekl, že tento den považuje za důvod k národní oslavě. Prezident Džalál Talabání Američanům poděkoval za to, že svrhli diktátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám