Hlavní obsah

Na oficiální oslavu Ahmadínežádova vítězství nepřišla třetina poslanců

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Mahmúd Ahmadínežád, který podle íránské volební komise obhájil v nedávných volbách prezidentský úřad, ve středu večer oslavoval své vítězství. Ne všichni pozvaní se s ním chtěli radovat, podle tamního tisku nepřišlo přes sto poslanců.

Článek

Pozvánku údajně obdrželo všech 290 poslanců, ale 105 z nich se nedostavilo. Naznačuje to, že íránská společnost zůstává po sporných volbách z 12. června rozdělena.

Protesty proti Ahmadínežádově vítězství pokračovaly v Teheránu i ve středu a policie proti nim brutálně zakročila, popsali svědkové v televizi CNN. Mělo přitom jít nejen o příznivce reformisty Míra Hosejna Músávího, který tvrdí, že volby vyhrál on, ale i zastánce Ahmadínežáda.

Protesty si dosud vyžádaly nejméně 17 mrtvých a zahraniční novináři mají zákaz o událostech informovat. Ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že tlaku ulice neustoupí. Prezident Ahmadínežád zase vzkázal Spojeným státům, aby se do íránských záležitostí nemíchaly. Deník The Washington Times uvedl, že úřady zatkly reportéra britsko-řeckého původu, který byl na cestě ze země.

Ve středu rovněž policie zadržela sedm desítek univerzitních profesorů, kteří se s Músávím setkali. Zatím se neví, kam byli akademici odvezeni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám