Hlavní obsah

Bývalí izraelští ministři jdou kvůli podvodům za mříže

Novinky, Tomáš Reiner
Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelské soudy ve středu poslaly do vězení dva bývalé ministry kvůli finančním podvodům a úplatkářství. Porota v Tel Avivu odsoudila někdejšího šéfa rezortu financí Avrahama Hirchsona na více než pět roků za mřížemi, zatímco soud v Jeruzalémě rozhodl o čtyřletém trestu pro exministra zdravotnictví Šloma Benizriho.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Avraham Hirchson

Článek

Odsouzení se týkají doby ještě před nástupem obou mužů do vlády expremiéra Ehuda Olmerta, který byl loni nucen rezignovat kvůli podezření z finančních podvodů.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Avraham Hirchson

Hirchson má jít za mříže za kráždež, zpronevěru a další přestoupení zákona v době, kdy šéfoval odborům. Soud ho uznal vinným z krádeže více než půl miliónu dolarů z odborové pokladny. Ve vězení má strávit pět let a pět měsíců a navíc musí zaplatit 450 000 šekelů (přes dva milióny korun).

Benizrimu soud více než zdvojnásobil původní trest z loňského roku. Za braní úplatků mezi lety 2000 a 2003 dostal čtyři roky vězení. Původní trest pro tohoto člena ortodoxní strany Šás zněl 18 měsíců a pokuta 80 000 šekelů. Soudci výrok odůvodnili potřebou příkladu v boji proti korupci ve veřejné správě.

Foto: Profimedia.cz

Šlom Benizri

Expremiér Olmert nařčení ve své kauze odmítá. Žalobci v dubnu uvedli, že zvažují vznesení obvinění, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám