Hlavní obsah

Teherán zvažuje vypovězení evropských diplomatů

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Vzhledem k sílící kritice ze strany Západu na adresu nedávných prezidentských voleb v Íránu a postupu tamních úřadů proti demonstrantům zvažuje Teherán vypovězení evropských diplomatů ze země. V pondělí to potvrdil mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hasan Kaškaví s tím, že v jeho úřadu i v parlamentu už běží příslušné porady.

Foto: Molly Riley, Reuters

Protesty v Íránu pokračují.

Článek

Šéf diplomacie Manúčehr Mottakí se měl navíc sejít s členy zahraničního výboru zákonodárného sboru, aby tuto možnost projednal. Předseda parlamentu Alí Larídžání už v neděli požadoval přehodnocení vztahů zejména s Velkou Británií, Německem a Francií, tedy zemí, které se podílejí na jednáních s Íránem o jeho kontroverzním jaderném programu.

Kaškaví obvinil také západní média z „podpory anarchie“ v Íránu. Proto íránské úřady citelně omezily možnosti zahraničních novinářů pořizovat zpravodajství. „Šíření anarchie a vandalismu západními mocnostmi a také západními médii nemůžeme absolutně akceptovat,“ zdůraznil mluvčí.

Evropská unie (EU) v pondělí íránské vedení znova kritizovala. Švédský ministr zahraničí Carl Bildt, jehož země se za několik dnů ujme předsednictví sedmadvacítky, požadoval, aby pochybnosti, jež panují ohledně regulérnosti nedávných prezidentských voleb v Íránu, byly prošetřeny.

Bildt současně nechal otevřené, zda pro EU bude nynější prezident a oficiální vítěz voleb Mahmúd Ahmadínežád v příštích měsících partnerem pro jednání. Řekl ale, že sedmadvacítka má zájem o dialog s Íránem „o celé řadě důležitých otázek“, například o jeho jaderném programu.

V pondělí si česká diplomacie předvolala íránského chargé d´affaires v Praze a ostře odmítla tvrzení o tom, že EU se svými stanovisky k situaci v Íránu vměšuje do vnitřních záležitostí této země.

Gardy pohrozily „revoluční konfrontací“

Íránské revoluční gardy, nejmocnější vojenská síla v zemi, mezitím pohrozily opozici potlačením jakéhokoliv dalšího protestu proti sporným prezidentským volbám. V prohlášení na své internetové stránce gardy nařídily demonstrantům „ukončit sabotážní a vzbouřenecké aktivity“. Jejich odpor označily za „spiknutí“ proti Íránu a varovaly demonstranty, aby se připravili na „revoluční konfrontaci“, jestliže znovu vyjdou do ulic.

Foto: Reuters

Policisté v ulicích Teheránu

Stoupenci poraženého prezidentského kandidáta Míra Hosejna Músávího přitom už ráno na své webové stránce vyzvali Íránce k odpolední pokojné akci solidarity s oběťmi povolebního násilí v zemi. Podle oficiálních údajů bylo při opozičních demonstracích zmítajících Íránem celý minulý týden zabito 17 lidí, podle nevládních zdrojů může být mrtvých více.

Na znamení solidarity s oběťmi zásahů policie a islámských milicí proti demonstrujícím Músávího stoupenci vyzvali Íránce, aby nosili černé svíce se zelenými stuhami. Motoristé pak mají nechat rozsvícená přední světla svých aut dvě hodiny od 17:00 místního času (14:30 SELČ), aby projevili „solidaritu s rodinami mučedníků zabitých při nedávných událostech“.

Počet odevzdaných lístků přesáhl počet voličů

Íránská ústavní rada mezitím potvrdila, že prezidentské volby provázely nesrovnalosti. Zjištění rady ale týká jen stížnosti konzervativního poraženého kandidáta Mohsena Rezáího a na oficiálně ohlášení vítězství Mahmúda Ahmadínežáda zřejmě nebude mít vliv. Nesrovnalosti týkají více než tří miliónů hlasů. Rada zjistila, že v 50 z celkových 366 volebních obvodech bylo odevzdáno více hlasů, než tam je oprávněných voličů. Rezáí ve své stížnosti tvrdil, že přes 100 procent voličů „hlasovalo“ ve 170 městech, což ale podle rady neodpovídá skutečnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám