Hlavní obsah

Duchovní vůdce Íránu odsoudil demonstrace, hájí výsledek voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Po pátečních modlitbách promluvil na Teheránské univerzitě nejvyšší íránský duchovní vůdce Alí Chameneí. Vyzval Íránce ke klidu a smíru. Zemí zmítají nepokoje po prezidentských volbách, v nichž zvítězil dosavadní prezident Mahmúd Ahamdáínežd. Reformisté výsledky neuznávají a protestují proti nim. Chameneí se opatrně za stávající výsledky postavil, především ale odsoudil demonstrace.

Foto: Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí při projevu

Článek

Na půdě Teheránské univerzity byly přítomny tisíce lidí včetně Ahmadínežáda. Chameneí se snažil ve svém projevu obrousit ostří sporů. Sdělil, že se chce obrátit na tři skupiny, na lid, na prezidentské kandidáty, kteří se střetli ve volbách, a také na zahraniční západní vůdce a média. V projevu vyzdvihoval to, co Íránce sjednocuje, co je dělá silnými, a varoval před nepřáteli.

Chameneí v projevu především odsoudil šest dnů trvající protesty. "Hlasuje se v hlasovacích místnostech, ne na ulicích. Proč by se pak konaly volby?“ položil řečnickou otázku Chameneí.

Foto: Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí při projevu

"Jít do ulic po volbách není dobré, to jen pokouší demokracii. Když to neskočí, tak následky ponesou ti, kdož si myslí, že pomocí pouličních nepokojů mají sílu tlačit na vládu. Myslet si něco takového, je chybné.“

Vyjádřil lítost na oběťmi. Zmínil přitom, že zahynuli revoluční studenti i příslušníci milicí, což znamená, že zemřeli jak příznivci Ahmadínežáda, tak opozičního vlůce Míra Hossejna Músávího.

"Když političtí vůdci poruší zákon, budou odpovědní za všechnu krev a nepokoje," varoval opoziční politiky.

Írán nedopustí manipulaci s hlasy

Chameneí se otevřeně nepostavil na stranu žádného z kandidátů, ale odsoudil zpochybňování výsledků voleb, které posiluje nepřátele Íránu.

"Objevovala se lživá obvinění a šířily se vyfabrikované dokumenty,“ narážel na skutečnost, že se objevil dokument, podle něhož nevyhrál Ahmadínežád. Text, který údajně unikl z ministerstva vnitra, šířili podle něj příznivci opozice.  

Zdůraznil, že lidé věří volbám a že islámská demokracie nikdy nedopustí jejich manipulaci. Podle něj je rozdíl ve výsledcích příliš velký, když činí 11 miliónů hlasů.

Zdůraznil, že vše musí jít cestou práva, a podtrhl, že rada dohližitelů je připravena přepočítat hlasy. Omítl však nějaké "inovace“, čímž měl na mysli zájem opozice volby opakovat.

Foto: Reuters

Íránci poslouchají projev Alího Chameneího

Nepřímá kritika  Ahmadínežáda

Kritizoval obě znepřátelené strany za jejich vystupování v předvolebních debatách. "Těšil jsem se ze svobody projevu, ale jsou tu věci, které by se měly odstranit. V některých případech jste mohli vidět, že téma šlo stranou kvůli emocím a destruktivním přístupům. Někdy se také objevila nepodložená a nepravdivá vyjádření i fámy a útoky na předchozí vlády," řekl Chameneí.

Vadilo mu především, že Ahmadínežád se v předvolebním boji tvrdě pustil do bývalého prezidenta Alího Rafsandžáního a obviňoval ho z korupce, Chameneí Rafsandžáního v projevu dlouho hájil jako člověka s nímž se podílel na revoluci a zdůraznil, že není niko možné jmenovat jako korupčníka, když nebyl odsouzen. 

Současně ale zmínil, že "úředníci a představitelé by měli počítat s tím, že je lidé kritizují."

Írán je silný a demokratický 

Spory mezi reformní opozicí a konzervativci marginalizoval. Zdůrazňoval, že hlavní je počet lidí, kteří se voleb účastnili, že jich bylo 85 procent. "Lidé ukázali, že jim záleží na osudu země, že jsou solidární se systémem. Kdyby se necítili svobodní, nevolili by. Volby ukázaly, že věří v islámskou demokracii,“ řekl. Účast byla, jak zmínil, větší než při minulých volbách, hlasy odevzdalo o deset miliónů lidí více.

Foto: Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí hovoří na Teheránské univerzitě

Zmínil, že bez víry lidí v systém islámské demokracie, by účast nebyla tak velká a to by otřáslo legitimitou systému, což podle něj chtějí nepřátelé Íránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám