Hlavní obsah

Český diplomat v Teheránu na koberečku kvůli postoji EU k volbám

Teherán
Aktualizováno

Íránské ministerstvo zahraničí si předvolalo vysokého českého diplomata jakožto představitele Evropské unie, aby protestovalo proti komentářům EU k nedávným prezidentským volbám v zemi. V úterý o tom podle Reuters informovala íránská studentská zpravodajská agentura ISNA.

Článek

"Islámská republika Írán odsuzuje intervenční a urážlivé názory vyjádřené některými západními zeměmi včetně nedávných vyjádření ministrů zahraničí EU a rotačního předsednictví (EU) v souvislosti íránskými prezidentskými volbami," uvedla ISNA.

V Íránu se budou přepočítávat hlasy z uplynulých prezidentských voleb. Panuje podezření, že prezident Mahmúd Ahmadínežád byl opětovně zvolen do úřadu pomocí volebního podvodu. [celá zpráva]

V pondělí EU zvýšila tlak na Írán, aby vyhověl požadavkům opozice na prověření oficiálně vyhlášeného výrazného vítězství prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v hlasování a aby se zdržel zásahů proti protestujícím stoupencům poraženého Míra Hosejna Músávího.

Nedělejte si ostudu, vzkázal Evropě předseda parlamentu

Předseda íránského parlamentu Alí Larídžání ve svém úterním projevu vyzval Evropskou unii a Spojené státy americké, aby se staraly o své vlastní problémy a nevměšovaly se do průběhu íránských prezidentských voleb. 

Evropské země podle něj reagovaly na volby "zbrkle" a neměly by si prý nadále dělat ostudu vyjadřováním se k záležitosti. Američané by pak měli podle Larídžáního raději napravit svá politická a bezpečnostní pochybení, jichž se v regionu dopustili.

"Íránský národ je ostražitý a odpoví na jiném poli," řekl podle ISNA Larídžání v parlamentu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Protesty v Teheránu si vyžádaly sedm obětí

Nejméně sedm mrtvých si vyžádaly demonstrace opozice v Teheránu. Uvedl to v úterý íránský rozhlas. V Íránu trvají nepokoje už od sobotního vyhlášení výsledků...

Výběr článků

Načítám