Hlavní obsah

Íránská policie střílela do statisícových zástupů stoupenců opozice

Teherán
Aktualizováno

Teherán v pondělí zažil největší demonstraci v třicetileté historii Íránské islámské republiky. Statisícové zástupy Íránců, kteří odmítají uznat vítězství Mahmúda Ahmadínežáda ve víkendových prezidentských volbách, se staly terčem sporadických útoků bezpečnostních sil a stoupenců staronového prezidenta. Podle agentury AFP zastřelil policisté nejméně jednoho člověka a několik dalších vážně zranili.

Článek

Příznivci poraženého kandidáta Míra Hosejna Músávího se vydali po původně plánované trase pochodu z náměstí Engheláb v centru Teheránu k náměstí Azadí (Svobody), kde se protestů zúčastnil i sám Musáví a několik dalších reformních politiků. Lidé provolávali na Ahmadínežádovu adresu „smrt diktátorovi“. Volali také "Íránci dají přednost smrti před ponížením" a "Músáví, podporujeme tě".

Na náměstí Azadí se později ozvala střelba.

„Ozvala sporadická střelba... Vidím běžící lidi,“ citovala agentura Reuters reportéra íránské televize z náměstí Azadi, kam směřovaly průvody protestujících Íránců. Několik ozbrojených lidí, kteří mají zbraně, nevím, co jsou zač, začalo střílet a vyvolali paniku.“

Zpravodaj AFP uvedl, že fotografové viděli, jak bezpečnostní síly zabily jednoho z protestujících. Agentura AP pak přinesla zprávu o několika vážne zraněných.

Ahmadínežádův protikandidát, reformní politik Míra Hosejn Músáví prohlašuje, že výsledky voleb byly stanoveny předem a žádá jejich přezkoumání.

Nejvyšší duchovní představitel íránského režimu ajatolláh Alí Chameneí sice Ahmadínežádovo vítězství označil za svátek, ale nyní pod tlakem rozbouřené ulice Musávího námitky vyslyšel a nařídil jejich přezkoumání. Nejvyšší ústavní orgán země, rada dohližitelů, ketrá musí potvrdit výsledky voleb, prošetřuje i stížnost konzervativního kandidáta, bývalého velitele revolučních gard Mohsena Rezáího.

Režim protestní pochod zakázal

Teheránský rozhlas přitom už ráno oznámil, že ministerstvo vnitra pochod nepovolilo a uskuteční-li se, bude považován za nelegální a podle toho proti němu bude zakročeno. [celá zpráva]

Na Músávího webové stránce se po zákazu pochodu objevila informace, že byl odložen, dokud se pro něj nepodaří povolení získat. I přesto, že povolení nezískal, pochod se nakonec koná.

Stanice BBC získala informaci, že Músáví chtěl pochod odvolat kvůli tomu, že vláda dala údajně pokyn použít proti účastníkům manifestace poprvé ostrou munici. Při předchozích víkendových protestech policie postupovala sice tvrdě, ale nestřílela. Zatčeno bylo na 170 lidí.

V noci z neděle na pondělí se konal protest asi 3000 Músávího stoupenců na Teheránské univerzitě. Zúčastnila se ho i Músávího manželka a vyzvala studenty, aby pokračovali v klidných protestech. 

Reklama

Výběr článků

Načítám