Hlavní obsah

Palestinci odmítli Netanjahuův plán, ČR jej vítá

– Jeruzalém/Ramalláh/Lucemburk

Palestinci odmítli podmínky pro vznik palestinského státu, které v nedělním vystoupení definoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podmínil jeho vznik řadou omezení, mimo jiné nesmí mít vlastní armádu a nesmí kontrolovat svůj vzdušný prostor. Podle ministrů zahraničí zemí EU včetně Jan Kohouta je Netanjahuův projev krokem vpřed.

Článek

Netanjahu v neděli shrnul zásady budoucí vládní politiky vůči Palestincům. Vůbec poprvé uznal jejich právo na vlastní stát, i když s řadou podmínek. Vznik palestinského státu podmínil jeho úplnou demilitarizací. Musí mimo jiné zabránit pašování zbraní na své území. Palestinská strana navíc musí Izrael považovat za domov Židů. [celá zpráva]

Palestinští předáci jeho podmínky odmítli, i když Spojené státy jej označili za „důležitý krok vpřed“ a český ministr zahraničí Jan Kohout při příjezdu na jednání šéfů diplomacií zemí EU do Lucemburku řekl: "Z mého pohledu se jedná o krok správným směrem, to je třeba obecně uznat."

"Poprvé od nové izraelské vlády a od premiéra slyšíme, že zmiňují řešení založené na dvou státech," podotkla eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová, která to označila za důležitý posun kupředu. "Avšak samozřejmě mnoho dalších kroků by mělo následovat," dodala.

Palestinci prskají, plán se jim  nelíbí

Mluvčí předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse řekl:“ „Netanjahu sabotoval všechny iniciativy.“

Palestinský vyjednavač Saíb Irikát plán napadl s tím, že projev uzavřel dveře pro permanentní jednání: „Mírový proces se pohyboval rychlostí želvy. Večer ho Netanjahu převrátil na záda. Vyhlásil Jeruzalém za hlavní město Izraele, řekl, že o uprchlících se jedna nebude a židovské osady zůstanou. Žádám svět, aby se nenechal obalamutit termínem palestinský stát, protože je podmíněný"

I EU má vyhrady 

 Také Kohout řekl, že Netanjahuův projev obsahoval řadu otázek, jež "je třeba analyzovat". Šéf švédské diplomacie Carl Bildt podotkl, že jako stát nemůže být označeno cokoli. Otázkou prý je, zda by v případě splnění podmínek stanovených Netanjahuem bylo možné opravdu hovořit o státu. To je podle Bildta třeba ještě blíže prozkoumat.

Finský ministr Alexander Stubb v reakci na dotaz, zda byl návrh izraelského premiéra dostatečný k tomu, aby se posunuly vztahy mezi EU a Izraelem, řekl, že nikoli.

Do Lucemburku dorazí izraelský ministr zahraniční Avigdor Lieberman, s nímž budou zástupci českého předsednictví či Evropské komise o situaci v regionu i prohloubení vztahů mezi Izraelem a 27členným blokem jednat.  

Reklama

Výběr článků

Načítám