Hlavní obsah

Tisíce lidí demonstrují v ulicích Teheránu proti Ahmadínežádovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

"Diktatura, diktatura!" a "Demisi pučistické vlády!" skandovaly v sobotu v ulicích Teheránu tisíce rozhněvaných stoupenců liberálního kandidáta Míra Hosejna Músávího, který podle oficiálních výsledků vyšel z pátečních prezidentských voleb jasně poražen.

Článek

Stoupenci tohoto bývalého předsedy vlády, který získal jen 33,75 procenta hlasů, se poté, co prohlásil, že hlasování doprovázely "neregulérnosti", spontánně shromáždili v centru hlavního města. Další zablokovali třídu Alí Vasr, jednu z hlavních v metropoli, píše agentura AFP.

Manifestanti se rozložili po celé čtvrti poblíž ministerstva vnitra, které hlídaly pořádkové síly. V ulici ústící na Alí Vasr spálili jeden autobus. Několik set mladých lidí, kteří manifestovali před ministerstvem, brutálně rozehnali policisté a muži v civilu.

Na třídě Africa stovka mladých skandovala hesla na podporu Músávího a křičela "Smrt diktátorovi!" Na křižovatce Džahán Kúdak další manifestanti házeli kamením po policistech a zapalovali popelnice.

Policie, která měla příkaz zabránit jakýmkoli manifestacím, proti demonstrantům několikrát zasáhla obušky, ale nepodařilo se jí je rozehnat. Na třídě Alí Vasr zaútočili na mladé Músávího stoupence obušky civilisté jezdící na motorkách, řekl jeden svědek.

Předtím se Músávího stoupenci shromáždili před štábem jeho kampaně a volali "Zůstaneme tady, zemřeme tady."

"Zruinovali zemi a chtějí ji ruinovat ještě další čtyři roky," volali na adresu přívrženců dosavadního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který byl s pohodlným náskokem zvolen znovu.

Skupina rozzuřených mladých lidí házela kamením po policistech, kteří odpovídali stejným způsobem. Policisté také vstoupili do některých budov a bili manifestanty, kteří se tam schovali.

Situace na velké tepně (Alí Vasr) je napjatá a policie vyzvala majitele obchodů v okolí, aby je zavřeli. "Čas tance a zpěvu skončil, teď vám polámou nohy, když tu zůstanete," řekl manifestantům jeden policejní činitel.

Músávího stoupenci říkají, že jsou zmateni. "Nechápu, co se stalo," říká mladá žena, která odmítá sdělit své jméno. "Určitě podvádějí, dělají to, a my nemůžeme dělat nic, abychom jim v tom zabránili."

FOTO: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám