Hlavní obsah

Bin Ládin: spolupráce s židy a křesťany ohrožuje muslimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Spolupráce s křesťany a židy zničí víru muslimů, takže by ve válce proti bezvěrcům měli pokračovat. V poselství, jež bylo zveřejněno v celém znění ve čtvrtek a částečně ve středu, to muslimům vzkázal vůdce teroristické sítě Al-Kajda Usáma bin Ládin.

Článek

Bin Ládin reagoval na blízkovýchodní cestu amerického prezidenta Baracka Obamy, jejímž cílem bylo získat umírněné muslimy k řešení palčivých problémů regionu. Vůdce teroristů načasoval své poselství jako odpověď na tuto Obamovu snahu. Část z něj zveřejnila už ve středu katarská televize Al-Džazíra. Informovala o té pasáži, v níž bin Ládin tvrdí, že Obama pokračuje v politice svého předchůdce George Bushe a že podporou pákistánské ofenzivy proti Tálibánu v údolí Svát zasel mezi muslimy další semena nenávisti vůči USA. [celá zpráva]

Jeho pětadvacetiminutový vzkaz se ve čtvrtek objevil v celém znění na internetu. Bin Ládin muslimy vyzval, aby se připravili na "dlouhou válku proti bezvěrcům a jejich agentům". "Buď budeme žít v islámu, nebo čestně zahyneme. Připravte se na dlouhý boj proti těm, kdo nevěří," řekl bin Ládin.

Obama ve čtvrtečním projevu na Káhirské univerzitě řekl, že islám je mírumilovné náboženství a není příčinou současného nepřátelství mezi Západem a muslimy. Odpovědnost za tento vztah připsal islámským radikálům a řekl, že je odhodlán proti nim bojovat všemi prostředky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám