Hlavní obsah

Britští vojáci zůstali v Iráku bez mandátu a bezprizorní

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Závěrečná mise britských vojáků v Iráku se ocitla ve vzduchoprázdnu. Londýn s Bagdádem do neděle nestihl uzavřít dohodu o působení zbytku kontingentu po odchodu bojových jednotek ze země. Dvě lodě musely opustit irácké vody a stovky vojáků přerušily práci, uvedl deník The Times.

Foto: Profimedia.cz

Britský námořník na jihu Iráku

Článek

Britové si představovali, že by po ukončení bojových operací v Iráku mohlo zůstat 700 jejich vojáků a námořníků, aby pomohli cvičit irácké bezpečnostní síly. Británie ale s iráckou vládou nestihla příslušnou dohodu dotáhnout v termínu do konce a podle Timesů hrozí, že zemi opustí dříve než bylo plánováno i armádní velitel pro Irák generál Chris Brown.

Podle listu není vůbec jasné, kdy by mohla dohoda být schválena. Irácký kabinet zatím kývnul na její návrh sjednaný v úterý. Ten teď leží v parlamentu, přičemž iráčtí poslanci si umějí dát načas. Irácké ministerstvo obrany uvedlo, že zpoždění způsobila složitá jednání, ale podle jiných zdrojů, na něž se deník odvolává, jsou Britové v nemilosti premiéra Núrího Malíkího za minulou spolupráci s povstalci v jižním Iráku.

Návrh dohody se navíc s původními představami Britů značně rozchází. Podle něj by v Iráku další rok mohlo zůstat jen sto britských vojáků a britské lodě se už do iráckých vod nevrátí.

Britské námořnictvo u jižního přístavu Um Kasr cvičilo na 2000 příslušníků iráckých námořních sil a lodě Velké Británie po boku amerických pomáhaly zabezpečit klíčová ropná pole v oblasti. Do neděle ale musela obě britská plavidla odplout, přičemž každá z nich obyčejně pojme asi 300 námořníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám