Hlavní obsah

Obama věří v pokrok na Blízkém východě

Novinky, BBC, CNN, ČTK, Právo, DPA, aš, nek
Washington/Moskva

Americký prezident Barack Obama před svou středeční cestou na Blízký východ uvedl, že věří, že se dokonce roku podaří obnovit mírový proces mezi Izraelem a Palestinci. Naznačil ale, že půjde o dlouhý proces.

Článek

Obama BBC řekl, že Spojené státy "jsou schopné obnovit vážné rozhovory“ o míru v oblasti do konce roku. Opět zdůraznil své cíle, jimiž je vyhlásit samostatný palestinský stát a zastavit výstavbu židovských osad na západním břehu Jordánu. Současný izraelský kabinet Benjamina Netanjahua však zatím oboje odmítá.

Americký prezident přitom zdůraznil význam tohoto procesu: "Mít vlastní stát není jen v zájmu palestinského lidu, je to i v zájmu izraelského lidu, aby se stabilizovala situace v oblasti. A i v zájmu USA je, aby oba tyto státy vedle sebe žily v míru a bezpečí.“

Americký prezident přitom zdůraznil význam tohoto procesu: "Mít vlastní stát není jen v zájmu palestinského lidu, je to i v zájmu izraelského lidu, aby se stabilizovala situace v oblasti. A i v zájmu USA je, aby oba tyto státy vedle sebe žily v míru a bezpečí.“

Tragicky nevidí ani to, že Izrael odmítá zastavit výstavbu židovských osad. Podle něj je potřeba trpělivosti: "Diplomacie je vždy dlouhodobou záležitostí, nikdy nejde o rychlé výsledky."

Netanjahu trvá na rozšiřování osad

Obama to řekl v den, kdy izraelský lidst Ha´arec napsal, že Netanjahu před parlamentním výborem pro zahraniční otázky řekl, že židovský stát nezmrazí život v Judsku a Samaří. Jeho vláda nebude budovat nové židovské osady na západním břehu Jordánu, bude však pokračovat ve výstavbě stávajících sídlišť, aby zajistila potřeby usídlených rodin. "Jsou požadavky, které jsou rozumné, a jsou požadavky, které jsou nerozumné,“ řekl Netanjahu.

Obama začne své blízkovýchodní turné ve středu v Saúdské Arábii, o den později zavítá do Egypta, kde pronese klíčový projev o vztazích USA k oblasti. Obama se ale nemíní věnovat otázce lidských práv: "Je velmi nebezpečné, když si Spojené státy nebo jiná země myslí, že mohou své hodnoty jednoduše uplatňovat v dalších zemí s jinou historií a kulturou.“

Izrael je ochoten okamžitě jednat se Sýrií

Izrael v úterý překvapil, jeho ministr zahraničí Avigdor Lieberman dal ochotu hned jednat se Sýrií.

"Jsem připraven odletět třeba dnes do Damašku přímo z Moskvy, ale bez jakýchkoliv předběžných podmínek," řekl Lieberman po jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Odmítl tak syrský požadavek, aby rozhovorům předcházelo stažení z Golanských výšin, které Izrael okupuje od šestidenní války v roce 1967. Podle něj by pak nebylo o čem jednat.

Podmínkou pro přímé rozhovory je podle ministra neklást si předběžné podmínky. Vyslovil se rovněž pro "spravedlivé urovnání" s Palestinci, k čemuž má napomoci i rozvoj vztahů s Moskvou.

Izraeli se nelíbí ruské styky s palestinským radikálním hnutím Hamás. Hrozí, že bude bojkotovat moskevskou konferenci o Blízkém východě, bude-li do Moskvy pozván i Hamás. Moskva však pokládá snahy izolovat Hamás za kontraproduktivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám