Hlavní obsah

Za vyvraždění irácké rodiny dostal americký voják doživotí

Novinky, CNN, ČTK, Alex Švamberk
Paducah

Bývalý americký voják Steven Green, který vyvraždil část irácké rodiny a znásilnil čtrnáctiletou Iráčanku, dostal ve čtvrtek v kentuckém Paducahu trest doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Hrozil mu trest smrti, ale porota se na něm neshodla.

Foto: Reuters

Steven Green

Článek

Nyní čtyřiadvacetiletý Steven Green byl už dříve uznán vinným z válečných zločinů včetně vražd a znásilnění, jichž se dopustil v březnu 2006 v irácké Mahmúdíji.  [celá zpráva]

Porotci se na trestu smrti neshodli, a tak dostal doživotí. Green proto odcházel ze soudu s úsměvem, uvádí CNN. "Je to ta lepší ze dvou špatných voleb," okomentoval rozhodnutí poroty otec bývalého vojáka.

Tvrdý střed obhájce a žalobce

„Amerika nezabíjí zlomené válečníky,“ říkal porotě hlasem plným emocí obhájce Scott Wendelsdorf. Hájil vojáka tím, že byl psychicky nalomený kvůli smrti svých spolubojovníků.

Naopak žalobce uvedl, že Greenovi spolubojovníci ze 101. vzdušné výsadkové divize by se obraceli v hrobech, kdyby věděli, že jejich smrt se používá k tomu, aby se vysvětlilo, proč se vydal Green vraždit.

Green vysvětloval, že byl frustrován, protože většina jeho spolubojovníků padla. Wendelsdorf zmínil, že Green dokonce kvůli tomu prodělal psychiatrické vyšetření. Přestože podle testů hrozilo nebezpečí, že v boji ohrozí sebe i druhé, nebyl stažen z nasazení a dali mu jen prášky na spaní. Advokát však připustil, že ani toto neomlouvá zločin, jehož se dopustil, a měli by jej adekvátně potrestat.

Brutální masakr

S dalšími čtyřmi vojáky se Green posilněný alkoholem a energetickými nápoji vydal na jaře 2006 „zabíjet Iráčany“. Vtrhli do domu jedné irácké rodiny.[celá zpráva]

Green v něm rodiče čtrnáctileté Abír Džanábiové a její šestiletou sestru odvlekl do vedlejší místnosti, kde je zastřelil kalašnikovem, aby mohl svalit vinu na irácké vzbouřence. Dva jeho spolubojovníci Paul Cortez a James Barker se teenagerku mezitím pokusili znásilnit. Pak se na ni vrhl Green. Poté, co ji znásilnil, ji střelil do oka. Tělo mrtvé dívky polili kerosenem a zapálili, aby zamaskovali stopy. Po návratu si ugrilovali kuře.

Čtyři spolupachatelé James Barker, Paul Cortez, Jesse Spielman a Bryan Howard už byli dříve za svůj podíl na masakru odsouzeni k trestům od 27 měsíců do 110 let. Nejmírnější trest dostal Howard, který se akce neúčastnil a jen hlídal před domem. Pomáhal však zločin utajit.

Narozdíl od svých spolubojovníků byl Green souzen civilním soudem, protože armádu opustil dříve, než čin vyšel najevo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám