Hlavní obsah

Bývalý izraelský prezident chce dosáhnout zproštění obvinění ze znásilnění

Novinky, Alex Švamberk
Jeruzalém

Před soudem v Tel Avivu začal ve čtvrtek proces s bývalým izraelským prezidentem Mošem Kacavem obžalovaným ze znásilnění a dalších sexuálních trestných činů. V případě odsouzení mu hrozí až 16 let.

Článek

Kacav od začátku obvinění odmítal, odstoupil však kvůli vyšetřování z úřadu v roce 2007, dva týdny před vypršením svého sedmiletého mandátu. Kacav trvá na své nevině a tvrdí, že se stal obětí politické štvanice. Loni odmítl dohodu se soudem, na jejímž základě se měl přiznat k méně závažným obviněním ze sexuálně nevhodného chování. Tato dohoda by mu umožnila vyváznout jen s podmíněným trestem, Kacav však chce plně očistit své jméno před soudem.

Také nyní třiašedesátiletý otec pěti dětí novinářům řekl, že je odhodlán před soudem prokázat svou nevinu. "Začínáme dnes dlouhou a těžkou bitvu za očištění mého jména a já vám opět slibuji, že z ní s Boží pomocí vyjdu nevinen," řekl Kacav pro list Ha´arec.

"Tady nemohou vynést rozsudek bez toho, aby mne viděli, aby mne vyslechli a aby prostudovaly celý materiál z vyšetřování," zdůraznil bývalý prezident, který považuje všechna obvinění za vyfabrikovaná.

"Prokuratura už dva roky nebo déle přiznává, že má pochybnosti, že váhá. Takže tu je velká šance na úplné očištění," sdělil ještě Kacav.

Bývalý prezident je obviněn ze dvojího znásilnění a sexuálního obtěžování ženy, která pro něho kdysi pracovala na ministerstvu turistiky a vystupuje v procesu jako A. Zároveň čelí žalobě z dalších sexuálních zločinů, včetně sexuálního obtěžování zaměstnankyně prezidentské kanceláře H a další pracovnice prezidentské kanceláře L, kterou měl sexuálně napadnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Exprezident Izraele obviněn ze znásilnění

Bývalý izraelský prezident Moše Kacav byl ve čtvrtek státním žalobcem obviněn ze znásilnění a dalších sexuálních trestných činů. Informovala o tom agentura AP....

Výběr článků

Načítám