Hlavní obsah

Benedikt XVI. vstoupil jako první papež do mešity Al-Aksá

Jeruzalém
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. v úterý navštívil posvátná místa islámu a judaismu na jeruzalémské Chrámové hoře. Jako vůbec první papež tam vstoupil do mešity Al-Aksá, kde ho uvítal její velký muftí. Poté rozjímal u Zdi nářků, která je nejposvátnějším místem judaismu a následně se setkal se dvěma izraelskými vrchními rabíny.

Článek

Mešita Al-Aksá je po saúdskoarabské Mekce a Medíně třetím nejposvátnějším místem islámu. Muslimové věří, že právě z tohoto místa se vznesl na nebesa prorok Mohamed při mystické noční cestě zaznamenané v koránu.

Foto: Ziv Koren/GPO/Handout, Reuters

Benedikt XVI. před mešitou Al-Aksá

Na znamení respektu si papež před vstupem do mešity zul své červené boty, jak to předepisují zvyklosti v muslimských svatostáncích.

V našem světě plném rozporů "toto svaté místo podněcuje k tomu, abychom s dobrou vůlí pracovali na překonání nedorozumění a konfliktů minulosti a šli cestou čestného dialogu," řekl nejvyšší představitel římskokatolické církve. Za společný cíl pak označil spravedlnost a mír.

Poté papež rozjímal u Zdi nářků, která je zbytkem někdejšího Herodova chrámu zbořeného v roce 70 našeho letopočtu. Zeď na jihozápadní straně Chrámové hory je nejuctívanějším posvátným místem judaismu, kam chodí židovští věřící oplakávat zničení prvního chrámu judaistické víry a současně vyjádřit naději, že s příchodem Mesiáše bude tento chrám opětně vztyčen.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Papež u Zdi nářků

Papež několik minut setrval na tomto místě se sepjatýma rukama, pak vložil do štěrbiny mezi starobylými kameny zdi papírek s poselstvím. Kromě úryvku z Knihy žalmů (3;25) "Dobrý jest Hospodin těm, jenž očekávají na něj, duši té, kteráž ho hledá" v něm papež podle informací z Vatikánu prosí "Boha Abrahamova, Izákova a Jakobova, aby vyslyšel nářek trpících, vystrašených a oloupených; seslal boží mír na Svatou zemi, na Blízký východ a celou lidskou rodinu".

Foto: Pierpaolo Cito/Pool, Reuters

Poté se papež setkal v jeruzalémské Velké synagoze s oběma izraelskými vrchními rabíny, aškenázským Jonou Mecgerem a sefardským Šlomem Amarem. V rozhovoru je ujistil "nezvratnou oddaností" katolické církve usmíření křesťanů s židy.

Papež Benedikt XVI.

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Alois Ratzinger, se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktlu na Innu.

Ve čtrnácti letech se stal členem organizace Hitlerjugend a o dva roky později byl naverbován do dělostřelectva nacistické armády. Špatné zdraví ale nedovolilo jeho plné nasazení. Ratzinger zdůrazňuje, že do Hitlerovy mládeže stejně jako do armády musel proti své vůli.

Po skončení války se už mohl věnovat studiu teologie. Po absolvování studia v Mnichově působil na několika německých univerzitách. V roce 1977 se stal arcibiskupem mnichovským a freisingským.

Do papežského úřadu byl zvolen po smrti Jana Pavla II. v dubnu 2005. Jméno Benedikt (z latinského požehnaný) si vybral jako poctu papeže Benedikta XV. (sloužil pontifikát v době 1. světové války) a Svatého Benedikta z Nursie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám