Hlavní obsah

Emiráty zatkly člena vládnoucí rodiny za brutální mučení cizince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených arabských emirátech byl zatčen člen vládnoucí rodiny Nahajánů a prokuratura ho začala vyšetřovat v případu krutého mučení, jehož videozáznam nedávno zveřejnila americká televize. Oznámilo to v pondělí ministerstvo spravedlnosti SAE. Muž, který videozáznam získal, však tvrdí, že soud bude jen fraškou a emiráty nemají zájem o důkazy zločinné brutality zatčeného šajcha.

Článek

Jestliže bude šajch Ísá bin Zajd Nahaján postaven před soud, bude to vůbec první trestní řízení vedené v SAE proti členovi vládnoucího klanu. Ísá bin Zajd Nahaján je nevlastní bratr prezidenta SAE a vlastní bratr korunního prince. Sám nezastává žádnou vládní funkci.

Záznam zachycující mučení Afghánce v poušti vyvezl do USA bývalý šajchův spolupracovník Bassam Nabulsi, který se v USA s Nahajánem soudí o milióny dolarů kvůli údajně nedodrženým obchodním závazkům. Nahaján Nabulsimu v době spolupráce svěřoval informace o svých investicích a k Nabulsimu se tehdy dostaly i kazety. [celá zpráva]

Na té, kterou vysílala stanice ABC, je vidět mučení spoutaného Afghánce v poušti. Šajch ho bije holí s hřeby, cpe mu do úst písek, sype mu do ran sůl a přejíždí přes tělo džípem. Oběť je podle televize ABC afghánský obchodník s obilím, který údajně šajcha ošidil o 5000 dolarů (100 000 korun). Mučení sice přežil, ale kvůli vnitřním zraněním musel být měsíc hospitalizován.

Soud bude prý jen fraška

Ministerstvo spravedlnosti předalo dokumentaci vztahující se k případu prokuratuře v Abú Zabí. Šajch Ísá nesmí opustit emiráty a zatčení hrozí i dalším osobám, které se na mučení muže podílely a jsou na záznamu vidět. Ministerstvo neoznámilo, kde je šajch zadržován.

Nabulsiho právník Anthony Buzbee považuje informaci o zatčení i o zahájení vyšetřování za "frašku" a nemyslí si, že by se mohl případ dostat před soud. Nabídl prý justici emirátů tři svědky, kteří mohou dosvědčit šajchovu brutalitu, a víc než dvě hodiny dalších záznamů, na nichž je šajcha Ísu vidět mučit 25 lidí. Úřady SAE o to prý ale neprojevily zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám