Hlavní obsah

Papež zahájil pětidenní návštěvu Svaté země

Novinky, ČTK, BBC, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Ammán
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. v pondělí zahájil pětidenní návštěvu Izraele a území pod palestinskou samosprávou. Na letišti papeže uvítal premiér Benjamin Netanjahu. Do Svaté země přicestoval z Jordánska, kde strávil tři dny. Během pěti dnů návštěvy míní papež navštívit Jeruzalém, Nazaret i Betlém.

Článek

Papež přiletěl do Izraele kolem 10 SELČ. Na letišti ho uvítal premiér Bejnamin Netanjahu a prezident Šimon Peres. Odpoledne se Benedikt XVI. setkal v Jeruzalémě s prezidentema poté navštívil jeruzalémský památník holocaustu Jad Vašem. Při té příležitosti řekl, že holocaust nelze popírat ani zlehčovat.

K večeru měl papež na programu setkání se zástupci organizací pro mezinárodní dialog v auditoriu Panny Marie Jeruzalémské.

Během svého pětidenního pobytu má papež jednat s izraelskými a palestinskými politicky i s náboženskými představiteli křesťanství, judaismu a islámu.

Papežův pobyt v Izraeli provázejí mimořádná bezpečnostní opatření, v pohotovosti má být kvůli hlavě katolické církve na 80 000 příslušníků bezpečnostních sil v rámci akce Bílá říza. Pravicoví extremisté už oznámili, že plánují protesty proti papežově přítomnosti v Izraeli. Vadí jim i to, že v Německu narozený papež byl zamlada členem nacistické organizace Hitlerjugend. To může být podle bezpečnostních služeb dostatečným důvodem pro osamělého atentátníka.[celá zpráva]

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Papež mává svým příznivcům na letišti Bena Guriona u Tel Avivu.

Izraelskou veřejnost pobouřil, když začátkem roku zrušil exkomunikaci čtyř lefebvristů včetně biskupa Richarda Williamsonem, který krátce předtím opět popřel holocaust.  [celá zpráva]

Strach z války

Papežova návštěva se ovšem koná ve strachu z války. Jordánsky král Abdalláh II., v jehož zemi Benedikt XVI. strávil tři dny, v pondělí varoval před hrozbou další války: „Jestliže se zpozdíme s mírovými jednáními, může v příštích 12 až 18 měsících vypuknout další konflikt mezi Araby nebo muslimy a Izraelem."

Abdalláh se podílí na novém mírovém plánu USA. Jeho součástí by měla být i jednání Izraele s Libanonem a se Sýrií. O plánu „řešení 57 států“ mají v pondělí jednat Rada bezpečnosti OSN. Plán se dokončuje, příští týden má do USA odcestovat izraelský premiér Benjamin Netanjahu a do Washingtonu byli pozváni i palestinští předáci a egyptští politikové k separátním jednáním.

Nástin mírového plánu

Plán „řešení 57 států“ je velmi ambiciózní, mělo by se na něm podílet všech 57 zemí Organizace islámské konference a měl by řešit nejen vztahy Izraele s Palestinci, ale s celým islámským světem. Jedním z cílů je uznání Izraele všemi státy konference, nabídnout izraelským občanům víza do všech arabských zemí i možnost pro izraelské aerolinky El Al létat přes arabské země.

Izrael by měl zastavit rozšiřování židovských osad na palestinských územích a stáhnout se na hranici z rocku 1967. V rámci dohody by se mělo rozhodnout i o budoucím statutu Jeruzaléma, který je hlavním městem Izraele, ale za hlaví město by jeho východní část chtěli i Palestinci. Řešit by se měla i otázka práva návratu palestinských uprchlíků.

Izrael by měl zastavit rozšiřování židovských osad na palestinských územích a stáhnout se na hranici z rocku 1967. V rámci dohody by se mělo rozhodnout i o budoucím statutu Jeruzaléma, který je hlavním městem Izraele, ale za hlaví město by jeho východní část chtěli i Palestinci. Řešit by se měla i otázka práva návratu palestinských uprchlíků.

Izrael by měl zastavit rozšiřování židovských osad na palestinských územích a stáhnout se na hranici z rocku 1967. V rámci dohody by se mělo rozhodnout i o budoucím statutu Jeruzaléma, který je hlavním městem Izraele, ale za hlaví město by jeho východní část chtěli i Palestinci. Řešit by se měla i otázka práva návratu palestinských uprchlíků. Současná izraelská vláda ale notně přitvrdila, premiér Netajnahu zatím nepodpořil vznik samostatného palestinského státu a návrat palestinských uprchlíků Izrael považuje za nemožný,  Král Abdulláh však tvrdí: „To, že tam vládna pravice, neznamená, že bychom měli zahodit ručník“.

Reklama

Výběr článků

Načítám