Hlavní obsah

OSN obvinila Izrael ze lží ohledně útoků v Gaze

New York/Jeruzalém

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve středu obvinil Izrael, že lže o okolnostech u šesti z devíti útoků na objekty OSN během vojenské ofenzivy proti pásmu Gazy. Spojené národy budou žádat odškodnění. Izrael obvinění ze strany OSN odmítl.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Požár v pásmu Gazy po náletu.

Článek

Podle Pan Ki-muna bylo při vyšetřování vedeném OSN zjištěno, že v případě šesti útoků na školy, kliniku a na ústředí Spojených národů v Gaze je prokazatelné, že je spáchaly izraelské ozbrojené síly. Při těchto útocích byl poškozen majetek OSN a lidé, kteří se v nich ukrývali, byli zraněni nebo zabiti.

V případě útoku na školu v Džabalii z 6. ledna Izrael přiznal jen 12 mrtvých, přičemž sedm z nich měli být teroristé. Vyšetřovatelé OSN zjistili, že mrtvých bylo přes čtyřicet. Očití svědci zároveň řekli, že z této oblasti útočili palestinští radikálové. [celá zpráva]

Zpráva OSN také kritizuje Izrael za použití fosforových granátů, které zapálily hlavní sklad potravin OSN v Gaze. Tyto granáty se smí používat jen mimo oblasti osídlené civilním obyvatelstvem.[celá zpráva]

Židovskému státu také vytýká, že nepodnikl dostatečná opatření, aby zabránil útokům na budovy OSN.

U dalších tří případů se to nepotvrdilo, v jednom případě stříleli na sklad OSN palestinští radikálové.

Izrael zprávu odmítá jako zaujatou

Izraelský ministr obrany Ehud Barak zprávu odmítl jako zaujatou a sdělil: "Velitelé a vojáci Izraelských obranných sil věnovali veškeré úsilí, aby se vyhnuli zranění civilistů.“ Podle něj je izraelská armáda "nejmorálnější na světě“.

"Duch zprávy a její jazyk jsou tendenční a zcela nevyvážené a ignorují fakta, která byla předložena komisi," uvedlo izraelské ministerstvo zahraničí. "Komise dává přednost stanoviskům Hamásu, vraždícím civilisty," stojí v prohlášení.

Pan Ki-mun přitom při své prezentaci zprávy zdůraznil, že izraelští občané v jižním Izraeli čelili a nadále čelí nevybíravým raketovým útokům Hamásu a dalších radikálních skupin.

Zástupce izraelského velvyslance při OSN Daniel Carmon varoval, že vzhledem k nevyváženosti zprávy "vyvstává závažná otázka ohledně budoucí spolupráce s OSN za podobných okolností". Dodal ještě, že komise "zradila důvěru Izraele tím, že překročila rámec toho, co mělo být vyšetřeno". Materiál předložený izraelskou vládou OSN byl v její závěrečné zprávě z větší části ignorován.

Reklama

Výběr článků

Načítám