Hlavní obsah

Teroristé plánovali v Turecku velké útoky, zásah proti nim skončil přestřelkou

Istanbul

Při mohutné policejní operaci proti teroristům v noci na pondělí zahynul jeden podezřelý, jeden civilista a jeden policista. Zadrženo bylo 38 lidí. Podle policie ultralevicová organizace Revoluční štáb plánovala rozsáhlé útoky. Několik atentátu už provedla. Zásah byl soustředěn především na jeden dům a jeden byt v jihovýchodní čtvrti Istanbulu Bostanci, uvedl web listu Hurriyet.

Článek

„Operace byla ukončena. Byt i dům byly opatrně prohledány. Bylo v nich mnoho materiálu a také možné pasti,“ uvedl turecký ministr vnitra Besir Atalay. Dodal že radikálové z Revolučního štábu plánovali „spektakulární útoky“, neuvedl však jaké. Podle něj už provedli minometný útok na budovu velitelství armády v Istanbulu a pumový atentát na istanbulské kanceláře vládnoucí strany Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Mezi zadrženými jsou nejen šéfové a členové Revolučního štábu, ale také separatisté, zřejmě kurdští. Během noci bylo provedeno na 60 razií.

Policejní zásah je kritizován, nebyli ochráněni civilisté

Operace byla obtížná. Jeden z hlavních podezřelých, delší dobu sledovaný Orhan Yilmazkaya, zahájil na blížící se policisty palbu a házel bomby. Zabil policejního šéfa Semiha Balabana a jednoho civilistu, který akci sledoval. Zranil několik dalších lidí včetně kameramana televize NTV. Teprve potom se jej podařilo zneškodnit.

Foto: Reuters

Dým stoupá z místa zásahu

Svědci postup policie kritizovali. Před akcí podle nepodnikla bezpečnostní opatření, která by ochránila civilisty a novináře. Dokud nebyl zabit policejní velitel, mohli se přihlížející i novináři dostat až do centra bojů. Ministr vnitra kritiku odmítl.

Foto: Reuters

Na místě střetu zasahovali kromě policistů i hasiči.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám